Van afgedankte vape-batterijen naar accu

Publicatie: 14 sep 2023 | Update: 14 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Dat sigarettenpeuken niet goed zijn voor het milieu, weten de meesten zo langzamerhand wel. Er zitten microplastics in het filter en er blijven chemische stoffen achter in zo’n filter die niet goed zijn voor de bodem, de zee of de dieren die daar leven. Het duurt jaren voordat zo’n filter is afgebroken en omdat het hier om plastic gaat zal het nooit helemaal van de aardbodem verdwijnen. Toch bestaat nog ongeveer de helft van het zwerfafval uit peuken. Hoe zit dat met e-sigaretten?

Een e-sigaret bestaat uit twee hoofdonderdelen: een tank met vloeistof die wordt verdampt en een batterij. E-sigaretten worden vaak maar eenmalig gebruikt en dan weggegooid (als je pech hebt op straat). Er bestaan ook vapers waarbij je de vloeistof kunt navullen, maar ook deze worden aan het eind van hun leven ‘gewoon’ weggegooid omdat ze nog niet recyclebaar zijn. Los van de batterij blijven er ook giftige stoffen van de vloeistaf achter in de e-sigaret, zoals nicotine, proypleenglycol, nitrosamine en zelfs zware metalen. Dus waar hoort dit afval thuis: is het e-waste of chemisch afval? Als je een e-sigaret uit elkaar haalt, is het wel mogelijk om de batterij te recyclen. En dat is precies wat de Brit Tobiasz Stanford heeft gedaan.

Oude vape-batterijen voor een e-step

Tobiasz gebruikte 80 afgedankte vape-batterijen om zijn elektrische step van stroom te voorzien. Hiermee wilde hij laten zien dat de weggegooide batterijen vaak nog genoeg power hebben om bijvoorbeeld een elektrische step van te laten rijden. De step kan elke heuvel op, is gebruikt in de regen en heeft door plassen gereden. Het enige nadeel is dat hij nogal lawaaierig is, maar verder zijn de prestaties top. Met dit experiment wilt hij het belang van recyclen laten zien, ook van vape-batterijen die doorgaans gewoon bij het restafval belanden.

Deze batterijen zijn nog steeds erg actief en toch worden ze verkocht als wegwerpbatterijen. Doordat een goede vriend van hem aan het vapen was, werd hij nieuwsgierig naar de batterij. Hij haalde de verschillende merken e-sigaretten uit elkaar en kwam erachter dat sommigen oplaadbare lithium-ion batterijen gebruikten. Nadat hij ze had opgeladen, kwam hij erachter dat er nog bijna net zoveel power in de batterijen zat als bij nieuwe batterijen.

Oplaadbare vape-batterijen

Hij besloot te onderzoeken of hij er een elektrische step op kon laten rijden. Hij haalt nu 25 km/u met de step en het duurt ongeveer drie uur voordat de step weer is opgeladen. Als de step eenmaal is opgeladen, kan Tobiasz er ruim 9,5 kilometer mee rijden. De meeste mensen aan wie hij vertelt dat de e-step op wegwerpbatterijen van e-sigaretten loopt, zijn in shock.

Tobiasz zegt dat hij anderen wilt laten weten dat wegwerpvapes in feite hergebruikt kunnen worden en vindt dat er meer regels moeten komen voor het hergebruik van de batterijen uit wegwerp e-sigaretten- vooral omdat ze uiteindelijk op een vuilstortplaats terechtkomen waar de chemicaliën gaan lekken. Nog even helemaal los van het feit dat we er waardevolle grondstoffen mee weggooien, wat niet past in het toekomstbeeld van een circulaire economie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!