Van afval naar bitcoin door Nodal Power

Publicatie: 13 sep 2023 | Update: 13 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nodal Power, een Amerikaans energiebedrijf heeft onlangs $13 miljoen aan investeringen binnengehaald om zijn unieke activiteiten op te schalen. Het bedrijf zet methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten om in energie. Deze energie wordt op zijn beurt weer gebruikt om onder andere bitcoin (BTC) te minen. De $13 miljoen zal geïnvesteerd worden in een derde energiecentrale.

Van methaan tot bitcoin

Methaan is een stuk vervuilender dan koolstofdioxide. Het broeikasgas houdt warmte 25 keer effectiever vast dan CO2. Volgens experts draagt methaan daarom sterk bij aan het opwarmen van de aarde. Methaan wordt al langer afgefakkeld om bitcoin te minen, maar het gebruiken van methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten is volledig nieuw.

De meeste energie die wordt opgewekt door het bedrijf wordt verkocht aan het elektriciteitsnetwerk. Wanneer dit echter minder winstgevend wordt, dan zet het bedrijf de bitcoin mining rigs aan. Van de twee centrales die momenteel werkend zijn, opereert er eentje 500 bitcoin mining computers. De derde centrale, die gefinancierd zal worden met de nieuwe investering, zal lijken op de laatstgenoemde.

Duurzaam bitcoin minen

Vuilnisbelten zijn extreem vervuilend voor het milieu. Niet alleen de lokale grond en waterafvoer wordt vervuild, maar vooral het methaan, dat vrijkomt wanneer het vuilnis langzaam afbreekt, is extreem vervuilend. Bedrijven zetten al langer deze methaan om in elektriciteit. Maar volgens Daniel Batten, groot voorstander van duurzame bitcoin mining, kunnen 75 procent van deze bedrijven hun energie niet verkopen aan het elektriciteitsnet.

Hierdoor is het verwerken van methaan van vuilnisbelten simpelweg geen economisch rationele keuze voor veel bedrijven. Bitcoin mining biedt hier een uitkomst en is een stuk milieuvriendelijker dan het overtollige gas affakkelen, wat normaliter gebeurt. Het CH4 Capital fonds, opgericht door Batten, investeert in bedrijven die net zoals Nodal Power methaan van vuilnisbelten omzetten in schone energie en bitcoin.

Nodal Power begon in 2022 al met de activiteiten. In september 2023 kwam Vespene Energy daarbij. Samen halen ze per jaar omgerekend 20 duizend ton CO2 uit de lucht. Batten heeft aangekondigd dat er in het vierde kwartaal van 2023 nog twee bedrijven zullen starten met het opschonen van vuilnisbelten met behulp van bitcoin mining.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!