Van Autoband naar kunstgrasveld naar groen-dakpaneel

Publicatie: 26 okt 2022 | Update: 26 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Groene daken liggen op panelen die vaak uit nieuw plastic worden gemaakt. Ceyes pakt dat anders aan en maakt het CE Green City paneel van rubberkorrels uit gebruikte kunstgrasvelden. Het paneel heeft zowel een drainerende als een retentiefunctie voor groene daken.

Het verhaal van het circulaire dakpaneel start bij een autoband. Aan het einde van hun gebruik als voertuigonderdeel worden ze gebruikt als rubbergranulaat voor kunstgrasvelden. Dit heeft een levensduur van 12 jaar en telt ongeveer 120 ton aan rubberkorrels. Wanneer de oude kunstgrasmat wordt gerecycled, blijft de rubberkorrel over. Deze vormt de basis voor de circulaire dakpanelen van Ceyes. Met een levensduur van 100+ jaar is het dakpaneel volgens de makers een zeer milieuvriendelijke oplossing en het paneel zelf is ook weer 100% recyclebaar.

Verkoelend effect

Het CE Green City panel biedt ook een oplossing tegen hittestress. Na een regenbui blijft er ongeveer 20 liter water in het paneel achter. Als het droog is, verdampt het water en zorgt het op een zomerse dag voor een koelende werking. ‘Daarbij is het materiaal zeer isolerend en heeft het een hoge geluidsreductie’, aldus het bedrijf. ‘De CO2-footprint van de panelen uit rubber is circa vier keer zo laag als uit plastic.’

C40

Ceyes is aangesloten bij de C40 Cities Climate Leadership Group. Dit is een groep van bijna 100 steden over de hele wereld die een twaalfde van de wereldbevolking en een kwart van de wereldeconomie vertegenwoordigen. De missie van C40 is onder andere om de uitstoot van de aangesloten steden binnen tien jaar te halveren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!