Restproducten van de suikerbiet wordt tot zijn maximale onderzocht en verwerkt tot nieuwe producten. Veel van de nu geproduceerde producten, zoals plastics en andere materialen, zijn gebaseerd op niet-hernieuwbare, fossiele grondstoffen. Die grondstoffen – aardolie, aardgas en steenkool- raken langzaam maar zeker op. Onderzoekers van de WUR bekijken met welke grondstoffen die wél hernieuwbaar zijn, deze producten ook gemaakt kunnen worden.
Optimale inzet van biomassa
Biomassa, plantaardig en dierlijk restmateriaal, is zo’n grondstof die nu veel gebruikt wordt als voedsel en veevoer. Maar niet alle biomassa is nodig als voedselbron, en er blijven restproducten over zoals stengels, pulp en bladeren. Hieruit kunnen stoffen gehaald worden die bouwstenen vormen voor chemicaliën en materialen.
Bioplastic van suikerbiet
Suikerbietenpulp is een voorbeeld van een biomassastroom waar nog veel meer waarde uit te halen valt dan nu gebeurt. Een interessante bron, omdat in 2017 de suikerquota vervallen en er naar verwachting meer suikerbieten geteeld gaan worden. Samen met grote en kleine bedrijven werkt Wageningen University & Research (WUR) aan nieuwe, waardevolle producten uit suikerbietenpulp en andere suikerrijke reststromen. Commercieel interessante toepassingen liggen binnen handbereik: van bioplastics, coatings, verf, lijmen en harsen tot bouwstenen voor chemicaliën.
Blijven innoveren en ontwikkelen
Volgens Jacco van Haveren, onderzoeker aan WUR werken ze aan bioplastics die tegen hoge temperaturen bestand zijn én transparant zijn. Voor veel toepassingen is dat een voorwaarde. Met behulp van polymelkzuur kun je wel een kwalitatief hoogwaardige biobased frisdrankfles maken, maar verhit je deze fles tot boven 50 graden, dan verweekt deze. Zij geloven dat het technisch én economisch haalbaar is om uit suikers producten te maken die tot boven de 300 graden stabiel zijn en ook nog eens transparant zijn. Ze doen dat door suikers met behulp van chemie om te zetten naar effectieve bouwstenen, waaruit biobased materialen gevormd kunnen worden. Ook doen ze onderzoek naar het verbeteren van de materialen en dragen ze bij aan technologie die uiteindelijk de economische productie door bedrijven mogelijk zal maken.
Opkomst van biobased economy
De juiste toepassingen vinden voor biomassastromen én andersom, dat is de uitdaging. Daarbij koppelen ze de juiste partners aan elkaar en ontwikkelen ze nieuwe waardeketens die kunnen concurreren met bestaande, ‘fossiele’ ketens. Daarmee wint de biobased economy stap-voor-stap terrein.