GFT-afval speelt een sleutelrol in het verduurzamen van onze omgeving. Door dit afval zorgvuldig te scheiden, kunnen we waardevolle hulpbronnen zoals compost en biogas creëren, wat bijdraagt aan een circulaire economie.
Waarom is gescheiden inzamelen belangrijk?
Een groot deel van ons afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval, zoals koffieprut, appelschillen en uitgebloeide tulpen. Gescheiden inzameling is essentieel, omdat GFT-afval in twee fases wordt verwerkt:
- Compostering: Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt omgezet in compost, die waardevol is voor boeren en tuinbouwers. Je kunt deze compost ook in je eigen tuin gebruiken om de bodem te verrijken.
- Vergisting: Het resterende deel van het GFT-afval ondergaat een vergistingsproces, dat biogas produceert. Dit biogas kan worden omgezet in groen gas, een duurzame energiebron en de overgebleven digestaat kan eveneens als compost dienen.
Wat mag wel en niet in de GFT-bak?
Om te zorgen voor een efficiënte verwerking, moet je alleen etensresten zoals schillen, botjes en klein snoeiafval in de GFT-bak doen. Vermijd het plaatsen van niet-biologisch afbreekbare materialen en verpakkingen in deze bak; deze moeten in de restafvalbak worden gegooid.
Zelf composteren
Zelf composteren bespaart energie en zorgt voor een nuttig eindproduct. Dit proces houdt de kringloop klein en levert gratis bodemverbeteraar voor je tuin op. Let op dat je alleen geschikt afval in je compostbak plaatst voor de beste resultaten.
Vergisting
Bij de vergisting van GFT-afval zetten micro-organismen het organisch materiaal om in biogas en digestaat. Het biogas kan worden gebruikt voor duurzame energie, terwijl het digestaat als compost de bodem verrijkt. Deze processen helpen afval te verminderen en dragen bij aan een circulaire economie.
Door samen te werken aan beter afvalbeheer, kunnen we een positieve impact op ons milieu maken.