Van oud naar nieuw: vezels recyclen in de textielindustrie

Publicatie: 28 okt 2022 | Update: 28 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De in 2021 gelanceerde, Recycled Polyester Challenge van 2025, dringt er bij fabrikanten op aan zich in te zetten voor het verhogen van de hoeveelheid gerecycled polyester (rPET) die in kleding wordt gebruikt van 14% naar 45%. Wat zijn de uitdagingen rond het gebruik van gerecyclede vezels in kleding?

De Recycled Polyester Challenge van 2025 is bedoeld om voort te bouwen op het momentum dat is gegenereerd door de 2017 Recycled Polyester Commitment van de Textile Exchange. Merken worden aangemoedigd om 80-100% rPET te gebruiken, met als uiteindelijk doel dat in 2030 een kritische massa wordt bereikt en 90% van al het polyester wordt gerecycled. Dit rPET-initiatief is slechts een van de vele die momenteel worden gepromoot om de uitstoot van gas (BKG) en de afhankelijkheid van de kledingindustrie van primaire hulpbronnen te minimaliseren.

Drijfveren voor verandering

Het probleem is niet per se de hoeveelheid afgedankte kleding, het is wat ermee gebeurt. Om de Amerikaanse futurist Alex Steffen te citeren: “Er bestaat niet zoiets als afval, alleen nuttige dingen op de verkeerde plaats.”

Consumenten vragen in toenemende mate om duurzamere producten, en dat geldt ook voor kleding. Voor fabrikanten is er een positief punt. Uit een Brits onderzoek bleek dat 43% van de consumenten bereid was meer te betalen voor duurzame kleding. 90% zei ook dat ze bereid waren een product te kopen waarin stond dat het ‘geüpcycled’ of ‘100% recyclebaar’ was. Dit moet worden gezien in combinatie met het feit dat 62% van de consumenten zei te zullen stoppen met het gebruik van een merk als het “schadelijk” zou zijn voor het milieu.

De industrie reageert al. Duurzaamheid is nu een belofte die door veel winkeliers in de winkelstraten wordt gedaan. Een toonaangevend merk heeft beloofd ervoor te zorgen dat al het katoen, linnen en polyester dat in hun producten wordt gebruikt tegen 2025 biologisch, duurzaam of gerecycled is. Een ander merk heeft een wetenschappelijk onderbouwd doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en beloofde 100% gerecyclede of duurzame materialen te gebruiken tegen 2030.

Deze veranderingen worden ook gedreven door overheden. Zo wil de Europese Unie (EU) een circulaire economie creëren op basis van de stelregel: gebruiken, hergebruiken, opnieuw maken en vervolgens recyclen. Door consumentenproducten en de materialen waarvan ze op deze manier zijn gemaakt te benaderen, zal de industrie impact hebben op het milieu.

Afval moet niet langer als afval worden gezien. Het is een hulpbron die we zouden moeten exploiteren, en dat geldt ook voor de vezels die in textiel en kleding worden gebruikt.

Wat zijn gerecyclede vezels?

ISO 14021 definieert gerecycleerde materialen als herverwerkt uit teruggewonnen materialen door middel van een fabricageproces en vervolgens verwerkt tot een eindproduct of onderdeel voor verwerking in een product. Veelgebruikte gerecyclede vezels zijn polyester, nylon, katoen, wol en dons.

De textielindustrie loopt momenteel achter op andere industrieën als het gaat om recycling. Wereldwijd wordt slechts 12% van het textiel gerecycled. Dit in vergelijking met de recyclingpercentages van papier, glas en plastic PET-flessen in de VS van 66%, 27% en 29%. Inderdaad, de meeste rPET die in kleding wordt gebruikt, komt uit flessen en niet uit oude kleding

Een deel van het probleem is dat kledingstukken van meerdere materialen zijn gemaakt, waardoor ze moeilijk te recyclen zijn. Een T-shirt met het label 100% katoen heeft bijvoorbeeld nog andere componenten, zoals labels en naaigaren, die mogelijk van polyester zijn gemaakt. Katoenen jeans bevatten vaak elasthaan naast andere niet-katoenen componenten (ritsen, kleurstoffen, knopen, labels, enz.). Het is deze combinatie van materialen die recycling moeilijk maakt

Recycling van materiaal tot materiaal is traag, arbeidsintensief en vereist geschoolde werknemers. In 2020 werd geschat dat de VS 13% van het schoeisel recycleerde en de EU 50% van het textiel op deze manier. Wereldwijd is het cijfer beduidend lager. Er is echter hoop en deze cijfers zijn aan het verbeteren. Over de hele wereld gebruikt de industrie steeds meer gerecyclede materialen, maar we zijn nog ver verwijderd van het bereiken van de doelstelling om geen afval meer te storten.

Deze druk om te veranderen creëert echter kansen voor merken en fabrikanten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!