Plastic afval weer omzetten in de olie waar het van werd gemaakt om zo de plasticsoep tegen te gaan. De Nederlandse start-up PyrOil doet het. Weerman Reinier van den Berg is in ieder geval overtuigd, hij is zo enthousiast over deze start-up dat hij heeft besloten om hier in te stappen als investeerder.
PyrOil gaat plastic recyclen door er weer olie van te maken, legt hij uit. Dat wordt vervolgens omgezet in hoogwaardig plastic of zwavelarme olie voor de scheepvaart. Met deze techniek kan er iets aan de grote hoeveelheid plastic afval worden gedaan én hoeft er minder naar olie te worden geboord.
Pyrolyse maakt van plastic weer olie
Aan de basis van het bedrijf staat John Kuipers (64). Hij houdt zich al ruim tien jaar bezig met de vraag óf en hoe je plastic kunt terugvormen naar olie. Met PyrOil maakt hij gebruik van een techniek genaamd pyrolyse, ook wel thermische recycling genoemd.
Wanneer plastic wordt verhit tot ongeveer 500 °C wordt het eerst vloeibaar om daarna te vergassen. De gassen worden vervolgens naar een condensor gevoerd. Deze koelt de gassen terug naar vloeibare vorm. De vloeibare olie, plastic is immers gemaakt van aardolie, wordt opgevangen in een reservoir. De olie die hij hiermee produceert verkoopt Kuipers aan bedrijven die er brandstof en nieuwe plastics van kunnen maken. De asresten worden dan weer verkocht aan bedrijven die er asfalt van maken, zo wordt alles hergebrukt.
De techniek kan op vele soorten plastic worden toegepast, met uitzondering van het populaire PET, denk aan frisdrankflessen en voedselverpakkingen, en PVC. Hier zijn al andere recyclingtechnieken voor, aldus Kuipers.
Energieneutraal plastic recyclen
Tijdens de pyrolyse wordt het plastic dus omgezet in olie én gas. De olie wordt verkocht en het gas wordt gebruikt om de ovens te laten werken én om elektriciteit op te wekken. Kuipers stelt dat hij hiermee een energieneutraal recycleproces kan voeren.
Dit is beslist een zeer duurzame manier om plastic te recyclen, benadrukt ook Reinier. Want het kost netto geen energie en het levert wel olie op. Bovendien komt er meer dan voldoende overtollige energie vrij om het proces draaiende te houden.
Zelf is de weerman er dus van overtuigd dat dit goede manier is om plastic afval te recyclen. Reinier zegt dat afvalplastic momenteel wordt verbrand in een verbrandingsoven of geëxporteerd naar landen waar het kan worden gedumpt. Maar dat is natuurlijk totaal niet duurzaam: transporteren met enorme schepen en dan maar hopen dat het daar niet in het milieu terecht komt.
Test moet bewijs leveren
Er zijn inmiddels vergevorderde plannen om in Moerdijk een proefinstallatie neer te zetten. Die moet dan nog een tijdje testdraaien. Met hun testinstallatie kunnen ze aan iedereen laten zien dat het echt werkt. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van opschalen, zodat je productie kunt draaien.