Interall Group maakt van mondkapjes boekensteun

Publicatie: 31 jan 2021 | Update: 6 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het straatbeeld laat weliswaar minder mensen zien, hun sporen in de vorm van rondslingerende mondkapjes zijn nog wel aanwezig. Het Amsterdamse bedrijf Interall Group weet raad met dit straatvuil en tovert de mondkapjes om tot nieuwe producten.

Het is Maurice Stoevenbeld van promotiebedrijf Interall Group een doorn aan het oog: de blauw-witte ‘wegwerpkapjes’ die de stad vervuilen. Ook beelden van andere plekken ter wereld waar de dingen in het water drijven stemden hem niet vrolijk. Toen hij ook nog zorgwekkende berichten in de krant las over deze nieuwe vorm van straatvuil, besloot hij mondkapjes een nieuwe, duurzame bestemming te geven.

Stoevenbeld maakt met zijn bedrijf al langer producten van gerecycled materiaal, dus hij wist wat hem te doen stond. Al zijn mondkapjes wel een uitdaging, vertelt hij: ze zijn haast niet te recyclen. De maskers kunnen niet mee met textiel doordat er plastic in zit, en voor de recycling van ‘normaal plastic’ zijn ze ook niet geschikt.

Het bedrijf Good Plastic Company, waar Stoevenbeld mee samenwerkt, weet raad met de mondmaskers. Dit bedrijf haalt de kapjes door een shredder en smelt ze daarna om tot speciale platen. Vervolgens kan Interall Group producten van deze platen maken. Het resultaat zijn laptophouders, boekensteunen, telefoonhouders en prijsbokalen waar de stukken mondkap vaak nog in terug te vinden zijn.

Webshop

Het inzamelen van de mondkapjes is ook geregeld; dat wordt gedaan door afvalbedrijf De Graaf Groep. Deze staat bij Plus in Purmerend waarin mensen hun mondkapjes kwijt kunnen. Zulke bakken moeten binnenkort op meer plekken staan, waaronder een aantal Amsterdamse ziekenhuizen.

Al moet het niet té storm gaan lopen met de inlevering, stelt Stoevenbeld. Als een groot bedrijf hun nu belt en hun vierduizend mondkapjes wilt geven, zou het fijn zijn als ze ook geïnteresseerd zijn in een partij laptophouders van ons. Ze moeten de spullen wel kwijt kunnen. Stoevenbeld verwacht tweehonderd platen te maken, goed voor zo’n vierduizend producten.

De producten worden door Interall Group aan grote bedrijven verkocht als promotiemateriaal, maar zijn straks ook los te verkrijgen. De spullen zijn te bestellen op de website van Product for Product, onderdeel van De Graaf Groep. Afhankelijk van de grootte, moeten de spullen tussen de 5 en 30 euro gaan kosten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!