Van tandpasta naar tandtablet met Smyle

Publicatie: 10 jul 2020 | Update: 22 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een makkelijke manier om plastic te verminderen is om afscheid te nemen van je tandpastatube. Zo doe je dat. Met de tandtabletten van Smyle.

Hoeveel tandpastatubes gebruik jij in een jaar? Zes, acht of tien? Stel dat elke Nederlander zuinig bezig is en zes tubes per jaar gebruikt. Dan produceren àlle Nederlanders per jaar zo’n 104 miljoen lege tubes tandpasta. Dat aantal is zó groot dat je je er waarschijnlijk niets bij voor kunt stellen. En dat is nou juist het probleem, want dit maakt dat de kans klein is dat je die tube tandpasta vaarwel zegt. Dit is waarom je dat tóch zou moeten doen.

1. Tandpastatubes zijn nauwelijks te recyclen.

Plastic tandpastatubes zijn gemaakt van verschillende soorten plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. Door de bijkomende tandpastaresten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Dus jouw tandpastatube draagt direct bij aan de groeiende berg plastic afval.

2. Tandpastatubes zijn gemaakt van aardolie.

Tandpasta zit in een plastic tube, plastic wordt gemaakt van aardolie. Een grondstof die in rap tempo opraakt en die tot heel veel CO2-uitstoot leidt als je er plastic van maakt. En al die CO2 uitstoot draagt dan helaas weer bij aan de desastreuze klimaatverandering.

3. Er is een goed alternatief.

Vaak zijn duurzamere keuzes lastig omdat er geen goed alternatief is. Maar nu niet. Je kunt je tandpastatube makkelijk vervangen door tandenpoetstabletten. Lekker zero waste.

Tanden poetsen: van tube naar tablet

Hoe werken tandtabletten precies? Je stopt er een in je mond, je kauwt er op, houd je (bamboe) tandenborstel even onder de kraan en vervolgens kun je je tanden poetsen. Je hebt tabletten met en zonder fluor, en in verschillende smaken. Maar de meeste hebben een mintsmaak.

Hier koop je tandpastatabletten

Smyle maakt tandpastatabletten zonder microplastics. Je krijgt ze in een herbruikbaar glazen flesje en de navulling komt in een kartonnen doosje. Wil je de Smyle tabletten eens proberen?

De ondernemers van Smyle hebben als doel gesteld om in Nederland 1 miljoen plastic tandpastatubes te besparen en zijn daar net een campagne voor gestart. Stap jij van de plastic tandpastatube af, dan kun je een email sturen en worden jouw uitgespaarde tandpastatubes opgeteld bij de huidige stand. En die is al aardig gaan lopen!

Ben je fan van Lush, dan kun je ook daar terecht voor tandtabletten. Die komen in een flesje van gerecycled plastic. Iets beter dus dan een tube tandpasta maar niet zo goed als de glazen flesjes van Smyle en Denttabs.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!