Van vieze pizzadozen naar fietspaden

Publicatie: 14 aug 2022 | Update: 14 aug 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Fastfoodverpakkingen, toiletpapier maar ook luiers belanden vaak in de verbrandingsovens terwijl er bruikbare grondstoffen inzitten. Het Nederlandse Recell heeft een techniek in huis die de cellulose kan terugwinnen uit deze afvalstromen, waarvan bijvoorbeeld weer fietspaden gemaakt kunnen worden.

Verpakkingen als die voor fastfood, mogen niet bij het oud papier omdat dit materiaal vervuild is. Dit komt dus bij het restafval. Voor dit soort afvalstromen is er nu een duurzame oplossing. Recell Group haalt de cellulose uit het verpakkingsmateriaal. Het teruggewonnen deel kan na bewerking dienen als nieuwe grondstof in verschillende toepassingen.

 

Fietspaden en bloempotten

 

Niet alleen uit pizzadozen en andere (papieren) fastfoodverpakkingen, maar ook uit bijvoorbeeld luiers, gipsplaten of uit toiletpapier afkomstig van rioolwaterzuiveringen kan Recell de grondstoffen winnen. Tot nu toe is de teruggewonnen en opgewerkte cellulose gebruikt in de infrasector zoals fietspaden en dijkversteviging. Het voegt ook goede eigenschappen toe aan biocomposieten – waarvan de toepassingen vrijwel oneindig lijken. Dat gaat van boombescherming en bloempotjes tot picknickbanken, gevelpanelen en bermpaaltjes. Daarnaast is op de Floriade in Almere een voorbeeld te zien van tertiaire cellulose die verwerkt is in 3D-printpasta. Hiermee is door de circulaire en biobased designstudio Omlab een constructief sterke wand geprint voor ‘The Exploded View Beyond Building’, een huis van de toekomst. Ten slotte vindt glucose uit de teruggewonnen cellulose ook zijn weg richting ‘groene’ basischemie, waar het gebruikt wordt in bijvoorbeeld verf en schoonmaakmiddelen.

Om te bepalen of reststromen met cellulosecomponent geschikt zijn voor terugwinning en verdere verwerking, kunnen bedrijven hun materiaal laten testen. Zo’n analyse maakt inzichtelijk welke percentages van het afval kunnen worden omgezet naar tertiaire cellulose en daarmee in aanmerking komen voor hergebruik. In veel gevallen zit er waarde in een reststroom met cellulosecomponent.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!