Van volle papierbak naar speelgoed

Publicatie: 23 mei 2023 | Update: 23 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wat begon als een lockdownhack voor haar uitpuilende papiercontainer, is een jaar later één van de duurzame initiatieven die in de Duurzame Dinsdag koffer werd aangeboden aan het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat. Anouk van den Berk hoopt dat ouders, opa’s en oma’s en alle andere kinderverzorgers kiezen voor hergebruik van oud papier en speelgoed van oud papier gaan maken.

Het is maart 2020, de eerste lockdown is ingegaan. Terwijl het besef van de lockdown nog moest doordringen, fladderde hun oudste dochtertje onbezorgd met haar vlindervleugeltjes rond het kartonnen kasteeltje dat zij die week voor de meisjes had gemaakt. Van het kasteel met ophaalbrug maakte Anouk een campertje en de ophaalbrug veranderde in autodeur. De kartonnen bouwwerken volgden elkaar daarna in een rap tempo op. Maar voor al die bouwwerken had zij ook behoorlijk wat karton nodig.

Uitpuilende papiercontainer

Het overschot van papier en karton was op dat moment, ook door alle online bestellingen, zó groot dat kliko’s uitpuilden en het papier en karton vervolgens door de straten begon te zwerven. Gemeente Breda vroeg mensen hun oud papier niet naast de kliko te zetten. Zodra ze de oproep zag, dacht zij aan haar eigen kartonnen bouwwerken; dit kon wel eens een deel van de oplossing zijn: hergebruik van oud papier. Anouk kroop direct achter haar tekentafel en lanceerde een maand later in samenwerking met de Gemeente Breda haar BendeMal. Een webshop met mallen waarmee je van je oud papier speelgoed maakt.

Tweede leven voor verpakkingen

Inmiddels is BendeMal een bloeiend bedrijf geworden en maakt Anouk ook mallen voor de verzenders. Voor bedrijven maak zij nu een CustoMal van hun eigen verpakkingen, waarmee de ontvanger aan de slag kan. Zo krijgt het verpakkingsmateriaal een tweede leven. En de mallen zelf zijn ook weer herbruikbaar. Een win-win-win-winsituatie, lacht de mallenmaakster.

Samen met nog 413 andere duurzame initiatieven werd BendeMal op Duurzame Dinsdag aangeboden aan de staatsecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!