Van wol naar wolvilt

Publicatie: 31 okt 2022 | Update: 10 nov 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In de afgelopen jaren is wolvilt steeds aantrekkelijker geworden. Jaarlijks breidt de collectie van Hollandfelt zich uit met meer dan 100 kleuren en diktes van 1 mm t/m 20mm. Allemaal zijn van hoge kwaliteit wolvilt gemaakt, dus 100% wol. Hun wolvilt wordt gemaakt met wolvezels van het Merinoschaap.

Na al die jaren is de vraag naar natuurproducten nu (weer) heel hoog. Zij zijn afhankelijk van hun klanten en de trends die er spelen. Naast hun vaste assortiment proberen ze daarin mee te bewegen met nieuwe kleuren wolvilt, meer diktes en andere wensen van onze klanten.

Wolvilt kan gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Denk aan het maken van kleding of het verbeteren van de akoestiek. Het brandveilige wolvilt is hiervoor geschikt omdat het beschermt tegen warmte en kou en daarnaast is het goed isolatiemateriaal. Maar ook is het perfect voor kinderen om een middagje mee te knutselen.

Wolvilt is van nature vuil- en vochtafstotend. Dit komt doordat er lanoline op wolvezels zit, een natuurlijk vet. Hierdoor trekken vloeistoffen niet direct in het wolvilt. Hun wolvilt wordt gemaakt van Zuiver Scheerwol, waardoor er krimp kan optreden tijdens het wassen. Zij raden daarom aan, in plaats van te wassen, chemisch te reinigen.

Toepassingen

Crafts

Vilt wordt op vele manieren gebruikt in allerlei ambachten. Een erg fijne eigenschap van wolvilt is dat het niet gaat rafelen na het knippen of snijden. Mede hierdoor is het een materiaal dat op allerlei manieren verwerkt kan worden. Denk aan interieurproducten als kussens, gordijnen en lampen, maar ook voor het maken van poppenkleertjes, appliqueren en knutselen met kinderen is wolvilt een zeer geschikt materiaal.

Voor het maken van poppen wordt vilt gebruikt, zowel voor de poppen zelf, als om de kleertjes en accessoires voor de poppen te maken. Hiervoor wordt 1mm dik wolvilt gebruikt.

Stofferen

Door de akoestische werking en de onbrandbaarheid van wolvilt van zuiver scheerwol is dit materiaal zeer geschikt om mee te stofferen. Het is van nature brandveilig zodat het ook gebruikt kan worden in horeca, theater, ziekenhuizen en musea.

Voor gordijnen raden zij aan 2mm dik wolvilt te gebruiken. Dit is dik genoeg om licht, koude en warmte buiten te houden. Bovendien vallen de plooien mooier dan bij gebruik van 1mm dik wolvilt.

Voor wanden en plafonds raden wij minimaal 3mm dik wolvilt aan. Vanaf deze dikte verbetert de akoestiek in een ruimte. 5mm dik wolvilt zorgt voor optimale akoestiek.

Voor zacht stofferen wordt 1mm dik wolvilt gebruikt. In geval van hogere eisen aan slijtage kan ook 2mm dik wolvilt worden gebruikt.

Mode & accessoires

Wolvilt is uitermate geschikt om te gebruiken bij het maken van kleding, want wol beschermt tegen warmte en kou en is van nature onbrandbaar. We raden aan voor kleding enkel 1mm dik wolvilt te gebruiken; dikkere soorten geven de drager van de kleding bewegingsbeperkingen. Vooral onder de oksel zal dikker vilt gaan knellen.

Wol rafelt niet en is waterafstotend, waardoor het materiaal zeer geschikt is om hoezen/tassen voor laptops, tablets en telefoons te maken. Om er ook zeker van te zijn dat de hoes tegen een stootje kan raden zij aan om hiervoor 3mm dik wolvilt te gebruiken.

(Interieur) architectuur

Wolvilt heeft de eigenschap de akoestiek in ruimtes te verbeteren en is daarom een goede keuze voor vloer- , plafond- of wandbekleding. Als wandbekleding kan wolvilt tegenwoordig direct op de wand worden bevestigd. Eerst wordt de juiste lijm op de wand aangebracht, waarna het vilt in de lijm gedrukt wordt.

Wolvilt als wandbekleding

Vanaf een dikte van 3mm verbetert wolvilt van Hollandfelt de akoestiek. De geluidsabsorptie coëfficiënt kan oplopen tot wel 0,56α bij een dikte van 3mm en 0,82α bij een dikte van 5mm. Dankzij deze en andere van nature aanwezige eigenschappen, zoals isolerend en vuilafstotend, is dit materiaal bij uitstek geschikt om als akoestische wandbekleding aan te brengen.

Voor het verlijmen van wolvilt op wanden adviseren zij speciale viltlijm in ons assortiment. Dit is een emissiearme dispersiecontactlijm.

Het wolvilt kan direct op de wand verlijmd worden zoals behang. Hiervoor moet de lijm eenzijdig op de wand worden aangebracht met de meegeleverde structuurroller, waarna het vilt direct in de natte lijm gedrukt kan worden. Het gebruiken van deze structuurroller (of een grotere roller met dezelfde structuur) is belangrijk om de juiste dikte van de lijmlaag te bewerkstelligen.
Na plaatsing dient het vilt direct aangerold te worden met een massief rubber roller.

Als de ondergrond uit stucwerk, gips, steen of houten platen bestaat, kan de lijm zonder voorbehandeling worden aangebracht. Het maakt daarbij niet uit dat er gaten of scheuren in de wand zitten, als er maar geen puisten op zitten.

Het wolvilt kan 100% gerecycled worden

Het vilt laten zij eerst uitrafelen of effilocheren, waarna het weer volledig in hun productieproces geïmplementeerd kan worden.

Als u hun wolvilt op uw muur heeft geplaatst kunt u het eraf halen en door hun laten recyclen. Zij moeten weten welke lijm u gebruikt heeft. Als u hun lijm heeft gebruikt, kunnen zij die verwijderen door middel van verhitting: in heet water lost de lijm op. Bij andere lijmsoorten gaarne informatie van de leverancier voorzien.

Reststukken wolvilt

Deze stukken wolvilt zijn afsnijsels van grote orders 1mm dik wolvilt. De stukken zijn steeds ongeveer 5x20cm. De reststukken zijn verpakt per kilo en worden enkel gesorteerd op minimale afmeting.

Wolvilt van HOLLANDFELT is gemaakt van zuiver scheerwol. Het is gifvrij en voldoet aan de strenge eisen van de UNE-EN 71-2, UNE-EN 71-3 en de Öko-Tex, waardoor het toepasbaar is in kinderspeelgoed.

Technische gegevens

Zuiver scheerwol conform “International Wool Secretariat”

  • GIFVRIJ conform Öko-Tex Test no. 990585
  • EEG product
  • BRANDCLASSIFICATIE conform UNE 23735 Klasse M1, NEN-EN-13501 Klasse B1
  • GELUIDSABSORPTIE COËFFICIËNT volgens UNE-EN ISO 354:2004 tot 0,82as (5mm) en 0,56as (3mm)
  • MARTINDALE TEST 15000 conform UNE-EN-ISO 12947/14465
  • PILLING Klasse 3 conform UNE-EN-ISO12945-2-2001
  • TREKSTERKTE conform UNE-EN-ISO 13936-2 2,3 in lengterichting, 1,8 in breedterichting
  • MAATVERANDERING bij chemisch reinigen: -1,0% in lengterichting, 0,0% in breedterichting
  • MAATVERANDERING bij handwas: 1e keer. Maximaal 8% in lengterichting, maximaal 9,5% in breedterichting. Vanaf 3mm dik geen maatverandering.
  • VOLLEDIG RECYCLEBAAR
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!