Van ziekenhuisafval naar emmers, gieters en tasjes

Publicatie: 27 jul 2023 | Update: 27 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Bravis ziekenhuis heeft een initiatief gelanceerd om blue wrap, een speciaal blauw verpakkingsmateriaal voor chirurgische instrumenten, te recyclen in plaats van weg te gooien. Hierdoor bespaart het ziekenhuis maandelijks 800 kilo aan restafval en transformeert het blue wrap van afval naar waardevolle grondstof voor nieuwe producten.

In het Bravis ziekenhuis wordt jaarlijks 243,064 meter blue wrap gebruikt, een blauw materiaal dat dient voor het steriel verpakken van chirurgische instrumenten tijdens operaties, zoals klemmen, scharen en mesjes. Het eenmalig gebruik van dit verpakkingsmateriaal leidt tot aanzienlijke hoeveelheden afval. Echter, sinds 1 april 2023 verzamelt en recyclet het ziekenhuis het blue wrap materiaal, in plaats van het weg te gooien, wat resulteert in een maandelijkse besparing van 800 kilo aan restafval. Onlangs is de inzameling uitgebreid naar andere afdelingen, waardoor de besparing verder zal toenemen.

Voorheen werd het blue wrap materiaal weggegooid als restafval, maar nu nemen de operatieassistenten de verantwoordelijkheid om het materiaal te verzamelen en aan te bieden bij de logistieke afdeling. Daar wordt het materiaal verwerkt met behulp van een zakkenpers, die het samenperst tot kleine stukjes. Het geperste materiaal wordt opgehaald door de afvalverwerker, Milieu Service Nederland, en verwerkt tot korrels die dienen als grondstof voor nieuwe producten, zoals emmers, gieters en tasjes. De operatieassistent en trekker van het Green Team van de operatiekamers (OK) en Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), benadrukt de transformatie van blue wrap van een afvalbron naar een waardevolle grondstof.

Nog meer besparen

Het is ook voor andere afdelingen mogelijk om blue wrap in te zamelen. Met alleen het recyclen op de OK bespaart het Bravis ziekenhuis per maand al 800 kilo aan restafval. Met het uitbreiden naar andere afdelingen zal deze besparing verder groeien.

Samen werken we aan een duurzaam Bravis

Het recyclen van blue wrap is een initiatief van het Green Team OK/CSA en de afdeling Logistiek. In het Bravis ziekenhuis zijn meerdere Green Teams actief. Zij werken vol enthousiasme aan verduurzamingsprojecten op hun eigen afdeling.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!