Velux-dakramen krijgen tweede leven als Faay-wand

Publicatie: 29 okt 2021 | Update: 29 okt 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

VELUX en Faay laten samenwerking zien tijdens Building Holland 2021. Faay – producent van onder andere achterwanden zoals die in de showrooms van IKEA, zal hout van VELUX-dakramen hergebruiken vanuit de VELUX Take-back service. Hiermee kunnen oude dakramen ingeleverd worden bij de groothandel waarna deze vervolgens bij de sociale werkplaats worden gedemonteerd. Vervolgens worden het hout onder andere gebruikt voor het houten onderprofiel van de Kingsize wand. Zo krijgen VELUX-dakramen een tweede leven bij Faay.

Samen efficiënt omgaan met grondstoffen

Het circulaire hout van VELUX blijkt ideaal als basiselement bij de fabricage van de kamerhoge en brede panelen van Faay. Ontdaan van spijkers en andere oneffenheden wordt het hout toegepast als onderprofiel voor de befaamde Kingsize Wanden van Faay. Efficiënt omgaan met grondstoffen is behalve noodzakelijk voor ons klimaat ook voordeliger. Door zo efficiënt mogelijk te hergebruiken wordt er meer waarde uit grondstoffen gehaald én inkoopkosten worden bespaard. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Vooral hout blijft een bijzonder aantrekkelijk product om her te gebruiken: de CO2-opslag in het hout blijft bewaard tijdens de hele levensduur.

Het terugdringen van de bouwafvalberg

De samenwerking ontstond bij de introductie van de VELUX Take-back service waarbij aannemers de mogelijkheid wordt geboden om hun af gebruikte dakramen af te geven. Vanuit het besef dat er jaarlijks en alleen al in Nederland zo’n 23 miljoen ton aan bouwafval wordt geproduceerd. Via de Take-back service hoopt VELUX bij te dragen aan het terugdringen van deze afvalberg, maar ook te vermijden dat gebruikte dakramen op de berg aan bouw- en sloopafval belanden. In plaats daarvan worden de dakramen ingenomen, gedemonteerd in een penitentiaire inrichting en zo teruggebracht in (nieuwe) grondstoffenstromen zoals glas, hout, aluminium en kunststoffen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!