VELUX-dakramen krijgen tweede leven in Faay-wand

Publicatie: 27 jul 2022 | Update: 4 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Faay – producent van onder andere achterwanden zoals die in de showrooms van IKEA, zal hout van VELUX-dakramen hergebruiken vanuit de VELUX Take-back service. Hiermee kunnen oude dakramen ingeleverd worden bij de groothandel waarna deze vervolgens bij de sociale werkplaats worden gedemonteerd. Vervolgens word het hout onder andere gebruikt voor het houten onderprofiel van de Kingsize wand. Zo krijgen VELUX-dakramen een tweede leven bij Faay.

Samen efficiënt omgaan met grondstoffen

Het circulaire hout van VELUX blijkt ideaal als basiselement bij de fabricage van de kamerhoge en brede panelen van Faay. Nadat deze zijn ontdaan van spijkers en andere oneffenheden wordt het hout toegepast als onderprofiel voor de befaamde Kingsize Wanden van Faay. Het efficiënt omgaan met grondstoffen is behalve noodzakelijk voor ons klimaat ook voordeliger. Door zo efficiënt mogelijk te hergebruiken wordt er meer waarde uit grondstoffen gehaald én hierdoor worden inkoopkosten bespaard. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Vooral hout blijft een bijzonder aantrekkelijk product om her te gebruiken: de CO2-opslag in het hout blijft bewaard tijdens de hele levensduur.

Het terugdringen van de bouwafvalberg

De samenwerking ontstond bij de introductie van de VELUX Take-back service waarbij aannemers de mogelijkheid wordt geboden om hun af gebruikte dakramen af te geven. Vanuit het besef dat er jaarlijks en alleen al in Nederland zo’n 23 miljoen ton aan bouwafval wordt geproduceerd. Via de Take-back service hoopt VELUX bij te dragen aan het terugdringen van deze afvalberg, maar ook te vermijden dat gebruikte dakramen op de berg aan bouw- en sloopafval belanden. In plaats daarvan worden de dakramen ingenomen, gedemonteerd in een penitentiaire inrichting en zo teruggebracht in (nieuwe) grondstoffenstromen zoals glas, hout, aluminium en kunststoffen

Meer dan alleen winst

Zowel bij VELUX als bij Faay staat circulariteit hoog op de agenda. Beide partijen geloven dat ondernemen om meer draait dan alleen winst maken. Het voortouw nemen daar staan zij beide achter. De transitie naar een circulaire economie gaat niet vanzelf. Anders denken oftewel Rethink staat hierbij boven aan de zogenaamde R-ladder. En een ding is zeker, als je circulariteit in de bouw wilt versnellen dan kan dat alleen door samen te werken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!