Veolia gaat CO2-neutrale biobrandstof produceren uit papierpulp

Publicatie: 6 sep 2022 | Update: 4 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het bedrijf start het grootste bioraffinageproject ter wereld voor de productie van CO2 neutrale bio-methanol uit een pulpfabriek in Finland. Het project laat het potentieel zien van deze alternatieve grondstofbron voor biobrandstoffen.

De raffinaderij, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Metsä Fibre, producent van handelspulp en producent van gezaagd hout, zal gebruik maken van Veolia’s innovatieve concept om op industriële schaal commercieel bio-methanol te produceren uit bioproducten door een proces voor de raffinage van ruw sulfaatmethanol veilig te integreren in het pulpproductieproces.

Dit project zal bijdragen tot de energiezekerheid van Europa en tegelijkertijd de Green Deal ambities van de EU te ondersteunen door middel van het koolstofvrije vervoer. Dit aangezien CO2 neutraal bio-methanol van industriële kwaliteit een nieuwe duurzame brandstofbron is ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 12.000 ton en een opstartdatum in 2024 zal de fabriek de CO2-uitstoot jaarlijks met ongeveer 30.000 ton verminderen. De investering van 50 miljoen wordt gesubsidieerd door het Finse ministerie van Economie en Werkgelegenheid.

De raffinaderij, die eigendom is van en wordt geëxploiteerd door Veolia, zal grenzen aan en gedeeltelijk geïntegreerd zijn met de Äänekoski-fabriek van Metsä Fibre in Finland.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!