Veridis analyseert hoogwaardige gerecyclede plastics

Publicatie: 6 okt 2021 | Update: 11 okt 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Veridis ontwikkelt een nieuwe thermische analyse technologie welke het mogelijk maakt om op industriële schaal plastic beter te analyseren en identificeren.

 

Slechts 2% van alle plastics eindigen weer in een product van gelijkwaardige kwaliteit, 98% wordt gedumpt, verbrand of belandt na eenmalig recyclen alsnog in de verbrandingsoven of in de natuur. Grotendeels komt dit doordat het niet mogelijk is om de kwaliteit en samenstelling van verzamelde plastics te achterhalen.

 

De huidige technieken zijn alleen toepasbaar op kleine hoeveelheden plastic, waardoor recyclers er niets mee opschieten als ze dagelijks tonnen plastic moeten verwerken. Hier brengen we verandering in. Met onze oplossing (de MADSCAN) kunnen recyclers hun plastic met 99% precisie analyseren en zo de samenstelling, degradatie en kwaliteit achterhalen op een schaal die 100.000 keer groter is dan bestaande alternatieven. Een scan met de MADSCAN is representatief voor 1 tot 1,5 ton aan plastic. Hiermee verhogen we de waarde van plastic met 25%, voorkomen we het vernietigen van goed plastic en maken we het mogelijk voor recyclers om beter te scheiden, recyclen en een kwaliteitsgarantie te bieden aan hun klanten.

 

Revolutionair

Ondanks dat grote bedrijven en plastic producenten aangeven meer gerecycled materiaal te willen gebruiken is dit niet mogelijk op dit moment. Dit komt door de onduidelijke kwaliteit van het ingezamelde plastic. Als gevolg worden grote hoeveelheden plastics gedumpt, verbrand of gedowncycled terwijl deze volledig gerecycled konden worden als men de kwaliteit wist en deze kon garanderen. Hierdoor ontstaat er een enorm gat tussen de vraag naar en de productie van gerecyclede plastics en omdat gerecycled plastic nog niet betrouwbaar en beschikbaar genoeg is blijven bedrijven nieuw (virgin) plastic gebruiken. Met de MADSCAN lost Veridis deze bottleneck in de kwaliteitscontrole en materiaalkennis op om zo hoogwaardige recycling de norm te maken en niet de uitzondering.

 

Resultaten

  • een lagere vraag naar virgin plastics en dus minder productie & uitstoot.
  • minder plastic dat onnodig wordt verbrand of gedumpt.
  • meer aanbod van hoogwaardig recyclaat dus meer producten die gemaakt worden van gerecycled materiaal (electronica, speelgoed, verpakkingen, huishoudelijke apparaten, auto’s etc.)
  • De Europese en VN klimaat doelstellingen m.b.t. plastics mogelijk maken (SDG 12, verantwoorde consumptie en productie)

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!