Vernieuwingen in compostonderzoek

Publicatie: 9 sep 2022 | Update: 9 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Gebruikers van compost willen zeker zijn van kwaliteit. En dan gaat het niet alleen om gehaltes droge stof en nutriënten. Afwezigheid van verontreinigingen en onkruiden is minstens zo belangrijk. Alleen schone compost is veilig te gebruiken voor bodemverbetering.

Onderzoek door Eurofins Agro geeft inzichten in de kwaliteit van compost. Zij analyseren compost op de eisen die zijn vastgelegd in de Meststoffenwet en ook bovenwettelijke bepalingen voor certificeringsschema’s. Zo kan je bij hun ook terecht voor analyses voor Keurcompost.

Slimme camera

Zij werken voortdurend aan nieuwe analyses. Zo hebben ze dit jaar geïnvesteerd in een moderne installatie voor beeldherkenning. Met deze camera worden, nadat het monster is gezeefd, opnames gemaakt van compostmonsters. Deze beelden worden vervolgens vol automatisch geanalyseerd op herkomst en op oppervlakte van de verontreinigingen. Met name voor plastics is dit een onmisbare bepaling. Voor Keurcompost is deze bepaling een verplichting.

Japanse Duizendknoop

In compost mogen geen onkruiden voorkomen. Met een kiemtoets kunnen ze aantonen of er onkruiden in het monster zitten, en zo ja welke. De laatste tijd is er veel aandacht voor de invasieve soort de Japanse Duizendknoop. Ook dit onkruid nemen ze mee in de kiemtoets. Het is bovendien mogelijk om met een innovatieve DNA-toets een snelle screening uit te voeren op dit onkruid, zodat je nog sneller weet wat de risico’s zijn.

Snel en efficiënt

Compost heeft de toekomst. Het is een mooie bodemverbeteraar en het product past goed in de circulaire economie. De vraag naar compost groeit dan ook en Eurofins Agro heeft daarom recent de capaciteit van het compostonderzoek uitgebreid. Zo kunnen ze hun klanten nog sneller en efficiënter van dienst zijn.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!