Vervolg functie van afgedankte batterijen uit hybride of elektrische auto

Publicatie: 29 sep 2022 | Update: 17 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Als een hybride of elektrische auto aan het einde van zijn levensduur is gekomen, kan deze kosteloos ingeleverd worden bij een bij ARN aangesloten autodemontagebedrijf in de buurt. In Nederland is het percentage hergebruik van afgedankte aandrijf batterijen uit elektrische auto’s 83%.

Bij aankomst op het autodemontagebedrijf wordt uw hybride of elektrische auto door een medewerker van het bedrijf afgemeld bij de RDW. U ontvangt daarvan een vrijwaringsbewijs waarmee u kunt aantonen dat u niet langer verantwoordelijk bent voor de verzekeringsplicht (WA) en de algemene periodieke keuring (APK). Voordat alle wettelijk verplicht te demonteren materialen gedemonteerd kunnen worden, raadpleegt de medewerker het internationaal informatie demonteer systeem. Hierin vindt hij gedetailleerde demontage-instructies van autofabrikanten die noodzakelijk zijn voor de veilige demontage van voertuigen.

Demontage en opslag

Voordat het daadwerkelijk demonteren begint, wordt de auto op een aangewezen plek geplaatst. De demonteur is opgeleid voor de demontage van hybride en elektrische voertuigen en beschikt over een speciale startset EV-demontage. In deze set zitten basisgereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen als handschoenen.

Als het batterijpakket uit de auto is gehaald worden de contacten van de batterij met tape geïsoleerd. De veiligheidsplug wordt apart van de batterij bewaard. Eenmaal uit de auto is het van groot belang dat de batterij veilig buiten (liefst op afstand van het bedrijf) wordt opgeslagen. Mocht er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan, voorkom je hiermee dat de brand om zich heen kan grijpen. De batterij blijft hier tot hij wordt opgehaald door een speciale vervoerder.

Hergebruik of recycling

Als de batterij nog een positieve restwaarde heeft, is het mogelijk om de batterij te verkopen – mits deze toegepast wordt als aandrijf batterij in hetzelfde type hybride of elektrische auto. Daarnaast kan de auto batterij nog in aanmerking komen voor stationaire toepassing. Bijvoorbeeld om energie afkomstig van de zon in op te slaan. Als dit niet meer mogelijk is, geldt de wettelijke verplichting om de batterijen na demontage hoogwaardig te laten recyclen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!