Vijf hoofdsoorten gerecycled afval voor nieuwe producten binnen circulaire economie

Publicatie: 6 jul 2022 | Update: 6 jul 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De circulaire economie is bij vlagen ongrijpbaar. Een wereld zonder afval is moeilijk te omschrijven. Wel is het mogelijk om met gerecycled afval hoogwaardige producten te vervaardigen. Misschien zijn onderstaande spullen iets voor jouw huis of organisatie?

Eerst een stukje achtergrond. Want er is geen gerecycled product zonder geschikte afvalstroom. PreZero, een internationaal bedrijf in afval- en recyclemanagement, haalt afval- (of eigenlijk grondstof-)stromen op bij bedrijven, gemeenten, en milieustraten. Nadat deze gereinigd en gesorteerd zijn komen deze bruikbare afval niet alleen terecht bij grote verwerkers, maar ook bij ondernemers , ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen die er iets moois van kunnen maken.

 

Circulair verhaal

 

Veel van deze makers zitten in het netwerk van VerdraaidGoed. Zij helpen circulaire ondernemers hun gerecyclede producten in de spotlight te zetten. En hier zie je infeite hoeveel afval er allemaal is. Hiervoor heeft VerdraaidGoed een oplossing voor. Van de ene afvalstroom worden er weer nieuwe producten gemaakt.

Zo heb je een tevreden klant die van zijn afval af is, werk en inkomsten voor creatieve ondernemers en blije afnemers dankzij producten met een circulair verhaal. Voordat de verwerking kan beginnen, wordt er eerst een analyse van het materiaal gemaakt, om te kijken als het buigbaar is, of als het geschroefd of gesmolten kan worden. Vervolgens worden er ontwerpen gezocht die geschikt zijn voor zo een materiaal. VerdraaidGoed heeft ongeveer honderd producenten die hen ook helpen om de nieuwe goederen echt te maken. Zo wordt waardeloos weer waardevol. Bedrijven willen duurzaamheid graag tastbaar en zichtbaar maken. En dit is een mooie manier om daarin een eerste stap te zetten.

 

Bedrijfsafval recyclen

 

Speciaal voor zakelijke klanten is er de webshop Ditisniksnieuws.nl. Daar worden allerlei producten ter verkoop aangeboden die van afvalstromen zijn gemaakt. Die kan je bestellen voor je organisatie. Daarnaast is het voor bedrijven zelfs mogelijk een Quick- of Custom Loop te doen met hun eigen materiaal. PreZero en VerdraaidGoed nemen deze bedrijfsspecifieke afvalstromen onder de loep en kijken wat de mogelijkheden zijn voor recycling.

Dan naar de sterren van de show. Wat voor circulaire producten zijn er te vinden op DitIsNiksNieuws.nl? Welk afval is hiervoor gebruikt en hoe zijn deze tot stand gekomen?

 

1. Koffiedik

 

De bruine kleverige massa uit je koffiezetapparaat lijkt misschien nutteloos, maar dat is het absoluut niet. Het is uitstekende kweekgrond voor paddenstoelen, maar je kunt er ook mooie en handige spullen van maken. Nadat PreZero het koffiedik inzamelt wordt het gedroogd en verwerkt. De mensen van Unwaste maken er zeep van en Coffee Based verwerkt het tot koffiekopjes, bloempotten of een notitieboek (met bladzijden van gerecycled papier natuurlijk). Het ruikt ook nog eens lekker.

 

2. Hout

 

In de bouw, de industrie, de landbouw en distributiecentra kom je overal hout tegen. Hout recyclen is niet altijd vanzelfsprekend, want het is vaak gemengd met ander materiaal, zoals lak, verf of impregneermiddelen. Maar er zijn zeker toepassingen mogelijk. PreZero maakt van afvalhout bijvoorbeeld palletklossen – de vierkante blokken tussen de latten. De ontwerpers van PLANQ zorgen zelfs dat oud hout weer in je woonkamer past. Zij maken namelijk meubilair van oude gymzaalvloeren. Inclusief de kleurrijke zwierige lijnen, uiteraard.

 

3. Papier

 

Nederland is goed in papier recyclen. Zo’n 85 procent van het in Nederland gemaakte nieuwe papier bestaat uit gerecycled papier en karton. Oud papier en karton wordt opgehaald en bij de fabriek ‘losgeslagen’ en opgelost in een grote ‘pulper’. Nadat de pulp gewassen en gereinigd is zijn de mogelijkheden eindeloos. Het materiaal vindt zijn weg naar nieuw karton, papier voor notitieblokken, wc-papier, tissues en verpakkingsmateriaal. Maar ook hier zorgen creatieve designers dat oud papier en karton de weg naar de woonkamer vindt, bijvoorbeeld in de vorm van een lampenkap of bloempot.

 

4. Plastic

 

Uiteraard mag plastic in dit rijtje niet ontbreken. De verscheidenheid aan soorten plastic zorgt voor een grote recycle-uitdaging. Gelukkig biedt technologie uitkomst. Nadat plastic verpakkingen worden opgehaald en gewassen, wordt het afval naar een sorteerinstallatie gebracht. Hier zorgen infraroodscanners, magneten en windshifters dat verschillende soorten plastics gescheiden worden. Deze stromen worden vervolgens verwerkt tot plastic korrels; de grondstof voor nieuwe producten. Zeepproducenten als Marcel’s Green Soap en Seepje maken van dit materiaal nieuwe flacons. Maar we zien de gerecyclede korrels ook terug in emmers, gieters en ander strandspeelgoed.

 

5. Textiel

 

Textiel is een zorgenkindje voor de circulaire economie. Net als met plastics maakt de gemengde samenstelling (stof, ritsen, bedrukking, knopen) veel textielsoorten moeilijk om te recyclen. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind, weten ze ook bij PreZero. PreZero heeft een rebranding gehad van SUEZ. Samen met VerdraaidGoed hebben ze gekeken welke mogelijkheden er bestaan hoe zij oude spullen een nieuw leven konden geven. Zo werd er van bedrijfskleding nieuwe laptophoezen en schorten gemaakt. Van vlaggen en banners werden er vouwtassen gemaakt. Deze zijn producten waarvan mensen blij van worden, het zijn echte converstatie starters.

 

Van pak appelsap naar vogelvoederhouder

 

In een ideale circulaire economie is dus voor een hoop van deze producten geen nieuw materiaal meer nodig. De voorbeelden van deze ondernemers en ontwerpers laten in ieder geval zien dat het kan. Ze maken de circulaire economie tastbaar en zorgen dat iedereen het in huis kan halen. Overigens stoppen de voorbeelden niet bij bovenstaand rijtje. Wat dacht je van de vogelvoederhouder gemaakt van de binnenkant van drankverpakkingen of dienbladen van NS-borden? Een circulaire economie is vooral een creatieve economie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!