De Vlaamse regering geeft een subsidie aan zes ondernemingen die gaan investeren in innovatieve recyclagetechnieken om zo de materiaalkringloop te sluiten. Met de financiële steun wil Vlaanderen zich in een versneld tempo ontwikkelen tot een toonaangevende recyclagehub.
Het steunmechanisme wordt gefinancierd met middelen afkomstig uit de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (FHV) van de Europese Unie. Volgens de Vlaamse minister van Omgeving moet Vlaanderen op Europees en wereldniveau toonaangevend zijn als recyclagehub. In circulaire economie investeren, is investeren in ons leefmilieu.
In oktober 2021 lanceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een eerste oproep. Een jury beoordeelde alle steunvragen op basis van diverse criteria en legde een rangschikking voor aan de Vlaamse regering. Die besliste nu definitief over de toekenning van de steun.
Lancering tweede oproep
In totaal komt er vanuit de relancemiddelen € 30 miljoen ter beschikking voor de financiering, de vermelde zes projecten krijgen samen de helft. In mei/juni 2022 lanceert de OVAM een tweede oproep en dus een nieuwe kans om financiële steun aan te vragen voor een innovatief recyclageproject.
In totaal werden achttien projecten ingediend. Uiteindelijk kwamen dertien daarvan in aanmerking voor financiële steun, waarvan er zes werden geselecteerd voor een subsidie van in totaal €15 miljoen . De geselecteerde projecten tonen aan dat er in Vlaanderen diverse kansen zijn om in te zetten op recyclage.
Laupat Pyrum Antwerp
Dit bedrijf zal investeren in de eerste full scale gecombineerde versnipperaar en pyrolysereactor voor verwerking van versleten autobanden. Hiermee kunnen nieuwe grondstoffen geproduceerd worden voor de (petro)chemische industrie (pyrolyseolie), voor de automotive en inktindustrie (carbon black), en voor de staal- en textielindustrie.
Trinseo
Trinseo investeert in Tessenderlo in een commerciële polystyreen depolymerisatie fabriek. De innovatieve ontwikkelde wervelbedtechnologie moet het mogelijk maken om post consument plastic afval te valoriseren tot zijn ‘oorspronkelijke vorm’ als styreen monomeer, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van hoogwaardig polystyreen voor tal van toepassingen, waaronder voedselverpakkingen.
IGEAN
Op haar site in Brecht wil IGEAN een doorgedreven nabehandeling van het digestaat d.m.v. een natte wassing installeren, zodat ze de verschillende recycleerbare fracties, zoals (micro)plastics, steen en metaal, selectief van de organische stroom kunnen scheiden en zuiverder kunnen uitsorteren. De afnemers kunnen de afzonderlijke fracties vervolgens inzetten als grondstof.
Galloo
Door de shift in de automobielsector naar elektrische wagens daalt de vraag naar secundair gerecycleerde aluminium en stijgt de vraag naar specifieke lichte aluminiumkneedlegeringen. Daarnaast komen de primaire smelters ook onder druk te staan met opgelegde CO2-emissienormen en de beperkte toegang tot legeringselementen. Naar aanleiding hiervan zal Galloo in Menen investeren in een installatie die het mogelijk maakt om lichte aluminiumlegeringen van elkaar te scheiden.
Plastics2Chemicals (Indaver)
Indaver’s Plastics2Chemicals (P2C) is een geavanceerde recyclagetechnologie gebaseerd op thermische depolymerisatie. Door verhitting wordt plastic afval omgezet tot een mengsel van chemische bouwstenen. Een doorgedreven distillatie laat toe om deze bouwstenen te zuiveren tot pure kwaliteit.
RetourMatras
RetourMatras, een Nederlands bedrijf actief in matrasrecyclage dat zich waarschijnlijk zal vestigen in Oudsbergen, heeft een zelfontwikkelde technologie van bijna volledig geautomatiseerde matrasontmanteling. Daarmee worden minstens 85 % van de afgedankte materialen behouden voor hergebruik. Het bedrijf zal nu ook een moderne ontmantelingsfabriek voor matrassen en een productiefaciliteit in Vlaanderen bouwen.