Voorwaarden voor bouw FDCA-fabriek Avantium bijna rond

Publicatie: 5 okt 2021 | Update: 26 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hoe staat het met de eerder aangekondigde commerciële fabriek voor FDCA (furandicarbonzuur), die Avantium van plan is over twee jaar te openen in Delfzijl? FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleen furanoaat), een plantaardige, volledig recyclebare kunststof. De fabriek zal gebouwd worden op het Heveskes-terrein. Voordat kan worden begonnen aan de bouw van de fabriek, moet Avantium nog voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals de financiering rondkrijgen voor de fabriek. Het bedrijf is nu in gesprek met onder meer banken voor het laatste deel van de financiering.

Laatste deel

Voor de bouw van de fabriek is in totaal ongeveer 150 miljoen euro nodig, exclusief 20% onvoorziene kosten. Daarvan is al een groot deel binnen. Zo heeft onder meer een Groningen Consortium een financieringspakket voorwaardelijk beschikbaar gesteld voor de nieuwe fabriek ter waarde van 30 miljoen euro in subsidies, aandelen en leningen, waarmee ze Avantium op weg helpen. Avantium is nu in gesprek met onder meer banken voor het laatste deel van de financiering.

Bier in papier

De tweede voorwaarde is het binnenhalen van voldoende afnamecontracten. Caroline van Reedt Dortland, director Communications bij Avantium, licht toe: Ze hebben nu vijf grote afnamecontracten afgesloten die goed zijn voor meer dan 50% van de commerciële capaciteit van de fabriek. Dit is een hele belangrijke factor om het hele project door te kunnen laten gaan. Avantium heeft afnameovereenkomsten gesloten met onder andere de Nederlandse bottelaar Refresco, met het Belgische Resilux en het Japanse Toyobo. Naast deze afnamecontracten is Avantium ook een samenwerking aangegaan met bierbrouwer Carlsberg om onder andere een Green Fibre Bottle te ontwikkelen: een papieren bierflesje met een dun PEF-laagje om het bier goed te houden.

Nooit eerder

De derde voorwaarde is dat de engineering en de toeleveringsketen (bijvoorbeeld de levering van grondstoffen) rond moeten zijn. Ook aan deze voorwaarde is al grotendeels voldaan. Als aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen ze van start met de bouw van de fabriek. Ze zijn erg blij met de afnamecontracten. Dit is uniek in de wereld en een enorme opsteker voor hun, want het is een materiaal dat nog nooit eerder op de markt is gebracht. Bovendien is dit natuurlijk een heel positieve ontwikkeling om de alsmaar groeiende berg plastic afval te lijf te gaan. Hun product kan het tij keren. Als alles volgens plan verloopt zal de PEF-fabriek in Delfzijl van start gaan in 2023.

Afgesloten commerciële afnamecontracten

Toyobo – Japans bedrijf dat o.a. verpakkingen en synthetisch textiel maakt
Refresco – Nederlandse drankenbottelaar
Resilux – Belgisch internationaal leverancier van harde plastic verpakkingen
Terphane – Amerikaans polyesterfilm verpakkingsbedrijf
Wereldwijd bekend food & drink bedrijf

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!