Je kapotte spijkerbroek hoeft niet per se te eindigen als poetsdoek. Zo heeft katoen van nature uitstekende isolerende eigenschappen. Het katoen van afgedankte spijkerbroeken wordt door VRK in een maand tijd omgezet tot een hoogwaardig isolatiemateriaal dat breed kan worden toegepast in de bouw en dat na gebruik opnieuw gerecycled kan worden.
Metisse isolatie wordt gemaakt van 90% oude spijkerbroeken (minstens 80% katoen) en brand- en schimmelwerende stoffen. Kleding van katoen houdt ons in de winter warm en in de zomer koel, die eigenschappen zijn voor een huis net zo zinvol. Een slimme reststroom dus.
Productieproces
VRK isolatie verzamelt uitgedragen spijkerbroeken
- Het oude textiel wordt vervolgens vermalen tot vezels
- Aan de vezels worden verschillende stoffen toegevoegd die bijvoorbeeld zorgen voor brand- en schimmelwerendheid en dienen als bindingsmiddel
- Dit mengsel word geperst tot panelen, stroken of een andere gewenste vorm voor isolatiemateriaal
- Na gebruik kan het materiaal volledig gerecycled worden.
Métisse isolatie kan op grote schaal toegepast worden. Het wordt zowel bij renovaties als bij nieuwbouw gebruikt. Dat gebeurt op de gebruikelijke wijze voor isolatiemateriaal. Het is alleen niet mogelijk om het in een platdakconstructie te verwerken.
- Het isolatiemateriaal heeft een lange levensduur van meer dan 75 jaar
- Na gebruik kan het materiaal volgens het eerder gevolgde productieproces gerecycled worden
Conventionele isolatiematerialen kunnen soms tegen een erg lage prijs op de markt gebracht worden. Het is dan ook lastig concurreren als relatieve nieuwkomer met een gemiddeld hogere prijs. Wanneer we gerecyclede en milieuvriendelijke producten beter waarderen dan lager geprijsde maar vervuilende producten zal het voor consumenten en aannemers een makkelijkere keuze worden.