Vuig upcyclet afval tot o.a. broekriemen, sieraden en lampen

Publicatie: 2 dec 2021 | Update: 10 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vuigmakers doet aan upcyclen door van afval weer nieuwe producten te maken. Ze maken o.a. broekriemen van versleten fietsbanden, sieraden van gebruikte kroonkurken en lampen en glazen van lege flessen.

Waarom vuig?

Vuig is een oud-Hollands woord en betekent zoiets als slecht, te min of verdorven en die wordt gebruikt als alternatief voor afval. Volgens het Van Dale is afval namelijk iets dat je weggooit, terwijl iets ook gewoon vies, versleten of niet meer bruikbaar kan zijn.

Vuige spullen worden gemaakt in de blauwe loods en die bevindt zich op GOUDasfalt, een creatieve broedplaats op een voormalige asfaltcentrale aan de rand van Gouda.

Je eigen vuilnisbelt

Een vuilnisbelt ofwel een broekriem gemaakt van een versleten fietsband. Het klinkt wat vies, maar hiermee draag je niet alleen iets unieks, maar draag je ook een steentje bij aan het verminderen van die andere vuilnisbelt.

Fles lampen

In Nederland is er een redelijk statiegeldsysteem voor lege flessen. Toch belandt een groot deel van het gebruikte glas nog in de glasbak. Dat is zonde, want hoewel dit glas gerecycled wordt komt er bij dit proces veel energie, water en ook nieuw glas kijken. Doordat Vuig alleen glasbakflessen upcycled zijn de lampen en glazen een veel duurzamere optie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!