Dankzij Seenons krijgt afval een tweede kans. Economisch is het niet logisch dat je voortdurend materialen blijft
importeren uit verre landen en die na gebruik verbrandt, terwijl je weet dat die materialen opraken.
Op de bovenste verdieping van Theater Amsterdam treffen we de ondernemers die met hun Seenons zo veel mogelijk afval van de verbrandingsovens willen redden. Seenons is een techplatform dat bedrijven helpt de hoeveelheid afval te verminderen. Dit bedrijf komt voort uit onvrede over hoe het afvalsysteem is ingericht. Want de ondernemers zagen dat er ongelooflijk veel afval wordt verbrand, terwijl er aan de andere kant als maatschappij juist grondstoffen tekortkomen. Dat is ecologisch volstrekt onverantwoord en het is gewoon slecht voor het milieu. Maar ook economisch is het niet logisch dat je voortdurend materialen blijft importeren uit verre landen en die na gebruik verbrandt, terwijl je weet dat die materialen opraken. Kortom, afval wordt nu gezien als grondstof.
Seenons opereert als digitale schakel tussen bedrijven die hun afval kwijt willen en partijen die het ophalen en verwerken. Het viel de ondernemers op dat er soms vijf vuilnisauto’s door de straat rijden die allemaal hun eigen bakje ophalen en dat de bak van jouw bedrijf dan soms nog steeds vol zit. Voor dat ophalen werkt Seenons bijvoorbeeld samen met afvalverwerker Renewi. De volgende stap is dat het opgehaalde afval dus niet naar de verbrandingsovens gaat, maar naar bedrijven die het kunnen gebruiken.
Een aansprekend voorbeeld is Dik&Schil, dat alcoholische dranken maakt van sinaasappelschillen. Inmiddels kunnen er zeventien soorten afval worden verwerkt via Seenons, van papier en plastic tot brood en koffiedrab. Al binnen twee jaar na de oprichting heeft het platform de aandacht van investeerders getrokken. In totaal werd er in 2021 bij verschillende partijen 7,75 miljoen euro opgehaald. Dat is veel en daarop zijn de ondernemers ook trots op. Maar ze hebben dat geld ook nodig als je bedenkt hoe groot de afvalindustrie is. Dan hebben ze het wereldwijd over honderden miljarden dollars. Als jij dan als Nederlands startupje komt aanzetten met een ton, hoe ga je dan ooit dat klimaatprobleem oplossen? Dat gaat heel moeizaam.