Wasbare luiers zijn beter voor het milieu

Publicatie: 29 mei 2020 | Update: 12 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 25 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu. Vind tips voor gebruik van wasbare luiers én wegwerpluiers.

Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort. Moderne luiers zijn van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk te verschonen en zacht voor de billetjes van je kindje. Via de campagne Mazzelkontjes vertelt Milieu Centraal meer over wasbare luiers. Voor het milieu is wasbaar de beste keuze, hoewel wegwerpluiers de laatste jaren veel dunner zijn geworden.

Tips gebruik luiers

  1.  Ga zuinig om met luiers, verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.
  2.  Kies voor wasbare luiers. Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt.
  3. Je kunt wasbare luiers afwisselen met wegwerpluiers. Bijvoorbeeld op de opvang of onderweg.
  4. Kies de juiste maat (wasbare) luier, dat voorkomt doorlekken.
  5. Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent.

Meer dan 5.000 luiers per kind

Jaarlijks dragen ongeveer 530.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 150 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 300 kilo per jaar ofwel 25 kilo per maand! Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.400 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt. Je spaart daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid superabsorberende kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.

Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook door elkaar gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers.

Wat kosten wasbare luiers en wegwerpluiers?

De kosten van luiers zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt. Welk merk wegwerpluier je kiest en het aantal keer verschonen hebben bijvoorbeeld invloed op de kosten. Net als de keuze voor tweedehands wasbare luiers of nieuwe, en wel of niet drogen in een wasdroger. Wasbare luiers zijn goedkoper: bij gemiddeld gebruik scheelt het ongeveer 500 euro per kind. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Tips wasbare luiers

  1. Wasbare luiers zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje, die net zo makkelijk zijn en net zo lekker zitten als wegwerpluiers. Je kunt ze eenvoudig online bestellen.
  2. Eerst even uitproberen? Koop niet meteen een hele voorraad wasbare luiers, maar begin met een probeerpakket.
  3. Zorg dat je de wasbare luiers en toebehoren voor de geboorte al in huis hebt.
  4. Met wasbare luiers zijn kinderen mogelijk eerder zindelijk, en dat scheelt in kosten.
  5. Gebruik bij wasbare luiers een katoenen of papieren inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de ontlasting op en het luierbroekje was je schoon op 40 graden.
  6. Overweeg tweedehands wasbare luiers te kopen, en kies als het kan voor luiers met een milieukeurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.
  7. Ook als je parttime voor wasbare luiers gaat bespaar je afval en CO2-uitstoot.

Tips wegwerpluiers

  1. Wegwerpluiers kunnen makkelijk meerdere plasjes opnemen; verschoon je kindje dus niet vaker dan nodig is.
  2. Kies voor wegwerpluiers met een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel, FSC- of PEFC-keurmerk.
  3. Vieze wegwerpluiers mogen niet in de biobak, ook niet als de fabrikant wel zegt dat dit kan, maar horen bij het restafval.

Productie van wegwerpluiers

Wegwerpluiers bevatten papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). De productie van papier kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor het plastic en de korrels is aardolie. Dat is een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu. Ook de productie van luiers en verpakking kost energie.

De samenstelling van wegwerpluiers is de afgelopen 25 jaar veranderd: er wordt minder houtpulp gebruikt en meer absorberende korrels, en er zijn zelfs luiers op de markt die helemaal uit plastic bestaan. Luiers zijn bijna twee keer zo licht geworden, waardoor ze nu minder slecht zijn voor het milieu.

Keurmerk voor wegwerpluiers

Wetenschapsmagazine Eos heeft in 2015 onderzocht hoe duurzaam luierfabrikanten zijn. Veel merken (ook huismerken van supermarkten en drogisterijketens) hebben intussen een milieukeurmerk, zoals het Nordic Ecolabel en/of FSC- en PEFC keurmerk voor de herkomst van de pluizige papiervulling. Niet alle merken uit het onderzoek zijn in Nederland te verkrijgen (het onderzoek vond plaats in België), en sommige merken zijn alleen via internet te koop.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!