We create beauty from waste

Publicatie: 11 nov 2020 | Update: 31 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hun passie is om van afval iets bruikbaars en moois te maken. Door het samenbrengen van overbodige materialen, talentvolle ontwerpers en een sociale productie ontstaan nieuwe hoogwaardige producten. Ieder ontwerp is een circulair statement, bedoeld om een verhaal te vertellen en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Door het ‘oude’ zichtbaar terug te laten komen in het nieuwe product, willen zij een ‘Zo kan het dus ook’ momentje oproepen bij de consument. Bewustwording is namelijk het begin van elke verandering. Zij doen dit bij voorkeur door upcycling en soms door recycling of een combinatie daarvan. Maar hoe je het ook benadert, elke vorm van hergebruik is beter voor het milieu dan het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Janine Nieuwkoop

Ontwerpster Janine Nieuwkoop (1966) is oprichtster van het label Remade Industry. Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest voor verschillende Europese retailers, begon zij zich steeds meer te storen aan de kledingindustrie: slecht voor het milieu en slechte werkomstandigheden.

In 2016 heeft ze het roer omgegooid en is ze Remade Industry gestart. Haar werkwijze is simpel, ze gebruikt voor haar producten hoofdzakelijk bestaande materialen, deze hebben al een verhaal.

Productie vindt plaats in hiervoor door haar zelf geselecteerde sociale ateliers, die allemaal het certificaat ‘Remade Approved’ mogen dragen. Sinds de oprichting zijn er al veel bedrijven en organisaties die in Remade een perfecte partner hebben gevonden om een duurzame oplossing te bedenken voor hun overtollige materiaal of producten. Er zijn al meer dan genoeg spullen in deze wereld en het idee om hier nog iets aan toe te voegen lijkt bijna absurd. Laten we gebruiken wat er al is.

Samen iets moois maken

Na de start in 2016 was het al snel duidelijk dat het onmogelijk was om in hun kleine atelier in Breda aan alle vragen te kunnen voldoen. Daarom is in 2018 besloten op zoek te gaan naar productiepartners met een duurzame en sociale gedachte. Al hun ateliers voldoen minimaal aan de onderstaande eisen voordat men zich ‘Remade Approved’ mag noemen.

Sociale productie

Ateliers die kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met hun partners creëren zij banen voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om een werkplek te hebben.

Erkend leerbedrijf

De jeugd heeft de toekomst! Zij werken met bedrijven waar scholieren die een opleiding volgen, stage kunnen lopen en kennis kunnen maken met een ambacht. Zij vinden het belangrijk dat jongeren zien hoe leuk is het is om dingen met je handen te maken en zeker om producten te ‘ver-maken’.

Lid MVO Nederland

Een groep van ondernemers die samen werken aan een nieuwe circulaire economie. Klimaatneutraal, circulair en binnen een eerlijke keten.

Heb jij een atelier of productiefaciliteit en voldoe je aan de voorwaarden, of ben je bereid hier aan te willen voldoen?
Stuur hun dan een bericht. Zij groeien snel en zijn daarom altijd op zoek naar mensen die op een sociale en duurzame manier met hun samen willen werken.

Partner worden?

Veel van hun partners zoeken een oplossing om oude kleding en/of materiaal om te zetten naar nieuwe producten en daarmee hun klanten en medewerkers te verrassen. Maar wat is er allemaal mogelijk? Wat gaat me dat kosten? Hoe duurzaam is dit dan uiteindelijk?

Anderen zijn de verspilling en kosten van het storten van perfect bruikbare materialen beu en zoeken hiervoor ook een duurzame oplossing maar hebben hier zelf niet direct een afzetmarkt voor. Is er iemand die mijn afval wil? Wat gaat mij dat kosten? Welke producten kunnen hiervan gemaakt worden?

Een hoop vragen, maar waar je ook zit in het spectrum, Remade Industry kan helpen met het vinden van de oplossing.
Hoe?

  • Van overbodige materialen bruikbare en leuke producten bedenken en ontwerpen waarbij het verhaal bewaard blijft.
  • Productie van deze artikelen in hun eigen atelier of bij één van hun ‘Remade Approved’ partners in Nederland.
  • Services implementeren die bijdragen aan het verduurzamen van je onderneming.
  • Jouw verhaal vertellen en verspreiden, en hierdoor je publiek te inspireren en zo nieuw klanten vinden.

Zij praten graag met gelijkgestemde mensen. Of je nu een project hebt waarmee je wilt samenwerken of gewoon meer wilt weten, laten we het gesprek beginnen. Of meld je aan voor hun nieuwsbrief als je gewoon op de hoogte wil blijven.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!