Wegdek gemaakt van gebruikt Utrechts wc-papier

Publicatie: 12 feb 2024 | Update: 12 feb 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is de eerste installatie voor hergebruik van cellulose uit afvalwater geopend. Door de samenwerking van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en recycler Cellvation wordt hiermee onder andere gebruikt wc-papier gerecycled. Wegenbouwer KWS, ook onderdeel in deze samenwerking, kan het gerecyclede materiaal weer gebruiken in asfalt.

In Cellvation bundelen de bedrijven CirTec en Recell hun krachten om cellulose uit afvalwater te upcyclen tot een nieuwe, waardevolle grondstof, bekend onder de naam Recell. Het hergebruiken van cellulose uit rioolwaterzuiveringen, maar ook uit andere reststromen, spaart bomen en ruimte. Met deze innovatieve installatie bij De Stichtse Rijnlanden zetten ze een belangrijke stap in het realiseren van hun circulaire economie. Daarmee vermindert de CO2-uitstoot en zo bestrijden ze samen klimaatverandering, aldus CEO van Cellvation.

Enkel winst

Bij de zuivering Leidsche Rijn wordt jaarlijks ongeveer 700 ton cellulose geproduceerd. Dat geeft een reductie van ongeveer 1400 ton CO2 per jaar. Volgens de hoogheemraad is het dan ook een bijzonder project: Door de celluloseterugwinning besparen ze energie, maken ze minder reststoffen, reduceren ze de CO2-uitstoot en creëren ze een ‘groene’ grondstof. Daarnaast zijn er minder verstoppingen op de zuivering wat fijn is voor de mensen die daar werken. En dit hele project kan financieel nog uit ook! Het is daarmee een voorbeeld dat de circulaire economie werkt.

Andere toepassingen

Deze vorm van cellulose wordt al toegepast in de weg- en waterbouw, (bio)chemicaliën en biobased bouwmaterialen zoals gevelbeplating en verkeershekken. Samen met Recell gaat het waterschap onderzoeken of het mogelijk is van de cellulose oeverbeschoeiingen te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!