Wegwerpkratten recyclen tot nieuwe kratten

Publicatie: 12 feb 2024 | Update: 12 feb 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bij Koninklijke Vezet in Warmenhuizen is het een komen en gaan van leveringen. Dagelijks komen er zo’n 600 pallets met versproducten binnen en datzelfde aantal verlaat de fabriek ook weer. De groente- en fruitproducten worden in de fabriek gesneden, gewassen, verpakt en geassembleerd, en gaan daarna op weg naar hun bestemming. De kratten, die je tegenkomt op de groenteafdeling in de supermarkt, worden gewassen en weer opnieuw gevuld.

Er zijn echter ook kratten voor eenmalig gebruik. Deze kratten worden bijvoorbeeld gebruikt door leveranciers uit het buitenland en gaan niet meer retour. Dit zijn vaak kwalitatief mindere kratten waar je verder niets mee kunt, vertelt de Teamleider Productie bij Koninklijke Vezet. Deze kratten vormen maar 3% van het totale aantal kratten, maar toch wil je ze zo goed mogelijk recyclen.

De cirkel rondmaken

En zo werd er gestart met het verzamelen van kapotte en wegwerpkratten, die nu op regelmatige basis door GP Groot worden ingezameld. De kratten worden naar hun kunststof recyclinginstallatie gebracht, waar ze worden verwerkt tot grondstof. Die grondstof wordt direct door producenten gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe kunststof kratten te maken. Zo maken ze van een afvalstroom, weer een toepasbare grondstof. Daarom zijn ze altijd op zoek naar bedrijven met afvalstromen als kunststof pallets, emmers, verpakkingen en kratten. Het recyclen daarvan voorkomt direct het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Hoe werkt dit in de praktijk? Zodra ze 26 volle pallets hebben staan, geven zij door dat ze door GP Groot ingezameld kunnen worden. Ze zijn nu zelfs zo ver dat ze GP Groot van tevoren kunnen informeren welke afvalstroom van kratten eraan komt, zodat zij weet waar het gerecycled kan worden. Ze komen tot steeds slimmere oplossingen om afval te recyclen en samen die cirkel rond te maken.

Ze leggen nieuwe medewerkers direct uit hoe ze afval scheiden. Afval scheiden en duurzaam werken is een mindset, waaraan (nieuwe) medewerkers binnen een maand gewend zijn. Het is vooral belangrijk uit te leggen waarom afval scheiden zo belangrijk is. Bij Koninklijke Vezet hebben ze altijd al hun afval gescheiden. Ook oude werkschoenen gaan in een aparte bak en hun schilresten gaan naar de bio vergister.

Klimaatneutraal in 2030

Met het scheiden van verschillende afvalstromen, 4700 zonnepanelen op het dak en een warmtepomp, is Koninklijke Vezet hard op weg om haar doelstelling te behalen: vóór 2030 klimaatneutraal zijn. Wat valt er nog meer te verduurzamen op het gebied van afval? Ze willen samen met GP Groot kijken of ze nóg meer plastic soorten apart kunnen inzamelen. Er is nog genoeg materiaal dat wel bij het restafval gaat, dus ze willen graag samen kijken hoe ze dit kunnen aanpakken. Ze zijn een groen bedrijf en werken daar ook hard aan. De begeleiding van GP Groot is super; GP Groot weet wat de opties zijn op het gebied van afvalinzameling en recycling.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!