Nieuw: de baksteen met een verleden. Met dit motto introduceerd Wienerberger een intensieve samenwerking met New Horizon, die de circulaire gevelbaksteen CicloBrick produceerd. De productie is duurzaam, omdat de baksteen voor 20 procent uit keramisch restmateriaal bestaat. Deze restmaterialen worden gehaald door New Horizon uit de geslopen donorgebouwen. De CicloBrick draagt bij aan het verkleinen van keramisch sloopafval en voorkomt verspilling. Hij is er in 3 kleuren waalformaat: rood, oranje en brons.
In vergelijking met de traditionele baksteen, is de CicloBrick in meerdere opzichten heel duurzaam en circulair. Als basisgrondstof wordt Nederlandse rivierklei gebruikt, wat duurzaam is. Omdat het oneindig en lokaal beschikbaar is. Daarnaast wordt 20 procent keramisch restmateriaal als grondstof aan de CicloBrick toegevoegd. Met behoud van alle functionele en esthetische eigenschappen als gevelbaksteen, is dat garantie voor een lange levensduur. Het restmateriaal wordt ‘geoogst’ en duurzaam gebroken door Urban Mining specialist New Horizon. Aan het einde van de levensduur kan de CicloBrick op dezelfde wijze selectief gesloopt, verwerkt en als materiaal hergebruikt worden. Dat maakt de circulaire cyclus weer rond.
Urban Mining Collective
Met de gezamenlijke ontwikkeling en introductie van de CicloBrick treedt Wienerberger ook toe als partner van het Urban Mining Collective van New Horizon. Partners van dit collectief hebben een gezamenlijke circulaire missie, waarin de stad als bron wordt gebruikt en grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt worden gemaakt voor hoogwaardig hergebruik. Inmiddels is er een ruim assortiment circulaire bouwmaterialen beschikbaar, waaronder de nieuwe CicloBrick. Met het oog op Nederland Circulair in 2050 zetten Wienerberger en New Horizon fors in op duurzaamheid en circulariteit. De CicloBrick zet beider ambities ondubbelzinnig kracht bij.