Windmolens IJsselmeerdijk worden sportartikelen en bouwmaterialen

Publicatie: 21 apr 2022 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De windturbinewieken op IJsselmeerdijk worden hergebruikt als sportartikelen, bouwmaterialen en als onderdeel voor nieuwe zonneparken. Vattenfall, die het windpark langs de IJsselmeerdijk bij Lelystad op dit moment ontmantelt is hiermee bezig.

Wieken

Wieken van windturbines zijn moeizaam te recyclen omdat ze van composieten zijn gemaakt. Deze kunststoffen die zijn versterkt met vezels, zijn lastig te verwerken. Desondanks zegt Vattenfall dat het uiterlijk in 2030 alle bladen van afgebroken windturbines wil recyclen. Het windpark op de Ijsselmeerdijk is het eerste windpark van het energiebedrijf dat gesloopt. Dit komt doordat de ambities op energie zijn aangescherpt. Voor het recyclen zijn afspraken gemaakt met de bedrijven Gjenkraft uit Noorwegen en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Het Noorse bedrijf gaat de wieken van composiet omzetten in isolatiemateriaal en maakt ook sportproducten van de bladen. Het Nederlandse bedrijf onderzoekt nog wat het van de wieken kan maken. Verder krijgt een opleiding voor windmolenmonteurs twee wieken van windpark Irene Vorrink om mee te kunnen oefenen.

Volgens Vattenfall is er nog veel onderzoek nodig omdat het hergebruik van de wieken nog in de kinderschoenenstaat.

Volgens Vattenfall kon al meer dan 90% van de onderdelen van een windmolen worden gerecycled. De meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en de generator, krijgen een nieuwe functie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!