Windmolenwieken krijgen tweede leven als sportartikelen

Publicatie: 28 aug 2022 | Update: 10 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De turbinebladen van de windmolens van het verouderde windpark Irene Vorrink worden hergebruikt als sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken. Drie bedrijven werken daarvoor samen met energieleverancier Vattenfall, die de windmolens in het park vervangt door betere molens.

Het gaat om het eerste windpark in Nederland dat wordt ontmanteld sinds Vattenfall zijn doelen voor het hergebruik van materialen heeft aangescherpt.

Volgens de organisatie is het bij de meeste onderdelen van de turbine geen probleem om ze recyclen, maar bij de bladen is het lastiger.

Dat komt doordat de zogeheten composieten waarvan ze zijn gemaakt met elkaar zijn versmolten. Composieten zijn kunststoffen versterkt met vezels. Het is licht, maar heel sterk materiaal dat ook wordt gebruikt voor vliegtuigen.

Noors bedrijf maakt ski’s van de wieken

De meer dan tachtig bladen van het windpark worden de komende weken afgevoerd naar de haven van Kampen. Dan worden ze in kleinere stukken gezaagd. De Noorse onderneming Gjenkraft denkt die stukken te kunnen gebruiken bij de productie van bijvoorbeeld isolatiemateriaal en sportartikelen, zoals ski’s.

LIFE CarbonGreen uit Nederland neemt wieken over om nader onderzoek te doen naar nieuwe mogelijkheden voor hergebruik. Verder worden twee bladen intact gelaten voor een opleidingscentrum, dat ze zal gebruiken om monteurs op te leiden.

Komende jaren zullen windmolens vaker vervangen moeten worden

Rond de locatie van het windpark bij Lelystad komen nieuwe windmolens. Die zullen volgens Vattenfall veel efficiënter zijn en meer stroom opwekken dan de oude turbines. Het zal de komende jaren waarschijnlijk vaker nodig zijn om verouderde windmolens te vervangen.

Vattenfall streeft ernaar dat oude bladen in 2030 volledig kunnen worden gerecycled. Een woordvoerder benadrukt dat de bladen zeker niet zullen worden begraven, iets waar in andere landen vaker voor gekozen wordt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!