Wormenpoep produceren om de lekkerste tomaten te kweken

Publicatie: 1 okt 2019 | Update: 15 jul 2020

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

BUBBELS In de StadsWormerij zetten wormen groente- en fruitafval om in compost. Tijdens de publieksopening vertellen initiatiefnemers Edgar, Kees en Jörgen over etende en poepende wormen.

Je zou het niet zeggen als je er langsfietst. De KeistadLoods lijkt een verlaten loods op braakliggend terrein. Binnen tref je echter de grootste veehouderij van het land aan. Maar liefst 75.000 wormen eten en poepen zich hier 24 uur per dag, zeven dagen per week een slag in de rondte. Ze eten groente- en fruitafval, koffiedik, bladeren en houtsnippers, en poepen vermicompost uit. De compost bestaat uit wormenpoep, schimmels, bacteriën en organisch materiaal. Te gebruiken als hoogwaardige compost en bodemverbeteraar.

,,Na jarenlange voorbereidingen zijn we een paar maanden geleden gestart als schillenboer 2.0”, zegt initiatiefnemer Edgar van Groningen. ,,Sinds ik in Nieuw-Zeeland compostwormen aan het werk zag, ben ik enthousiast over deze manier van composteren. In 2016 hebben we een crowdfundingsactie gedaan om een compostinstallatie te laten ontwerpen en bouwen. We hebben 19.000 euro opgehaald en uit het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling kregen we nog eens dat bedrag. Daarna had het nog wat voeten in de aarde om een locatie te vinden, maar hier mogen we tot 2022 blijven.”

 

Vee

,,We werken met tijger- en kronkelwormen, ook wel viswormen genoemd”, zegt mede-initiatiefnemer Kees Huijbregts. ,,De wormen worden gezien als vee. Daarom mogen er in het gft-afval dat wij inzamelen geen vis, vlees en eierschalen zitten, want je mag geen dierlijke bijproducten aan vee voeren. Zo zijn er nog veel meer regels waar we ons aan moeten houden.”

,,Twee keer per week halen we gft-afval op bij Flint, Het Lokaal, Van Zanten, de Natuurwinkel aan de Leusderweg en koffiebedrijf Darboven op de Isselt”, vult Jörgen Steenbeek aan. Dat brengen we hier naartoe en dan kan de productie beginnen. We zijn nu zes maanden bezig en hebben de eerste emmertjes met compost gevuld. Die verkopen we elke laatste vrijdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur. Geloof me, als je deze compost bij de tomatenplanten doet, smaken je tomaten lekkerder.”

 

Bewerkelijk

Wim Siteur: ‘Er is veel draagvlak voor de StadsWormerij.’
Wim Siteur: ‘Er is veel draagvlak voor de StadsWormerij.’ © Lutske Bonsma
Anuschka Albas luistert geïnteresseerd. ,,Wat een prachtig initiatief. Het is wel bewerkelijk. Eerst al het afval fijnmaken, dan in verschillende compostbakken doen, daarna houtsnippers, blad en papier toevoegen en dan de wormen erbij. Die gaan eten en poepen, en vervolgens moet de compost nog gedroogd en gemalen worden. Het is heel veel werk, maar wel goed voor het milieu.”

,,En eerst moeten ze het gft-afval nog ophalen”, vult Leonne van Outvorst aan. ,,Er zijn veel regels waaraan ze zich moeten houden. Particulieren mogen hun gft-afval hier wel brengen, maar de Wormerij mag het niet bij hen ophalen. Thuis hebben we een wormenhotel gehad om compost te maken. Dat was niet zo’n succes. De compost was heel klef en nat.”

Wim Siteur fietst vaak langs de KeistadLoods en komt even kijken. ,,Ik vind het prachtig. Er is ook veel draagvlak voor, gelet op de subsidies en giften die ze ontvangen. Het is ze van harte gegund. Ik heb thuis een compostbak, maar composteren is wat anders dan wormen voeren. Een heel proces, leuk om te zien.”

De mannen van de StadsWormerij dragen een T-shirt met logo. ,,Ja, leuk hè”, zegt Theo Kolman. ,,Voor een oecumenische viering in de Sint Aegtenkapel met als onderwerp het behoud van de schepping, zochten we een collectedoel dat daarop aansloot. We hebben toen een paar honderd euro voor de StadsWormerij opgehaald. Daar hebben ze de T-shirts van gekocht. Het is superboeiend wat ze hier doen. Het zou mooi zijn als het gft-afval uit heel Amersfoort hier verwerkt wordt tot compost voor grondverbetering van onze tuinen.”

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!