Zo moet je aluminium(folie) recyclen

Publicatie: 24 jul 2020 | Update: 22 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Aluminiumfolie is typisch zo’n item dat iedereen in de keukenla heeft liggen. Voor het poffen van een zoete aardappel, het afdekken van dat restje te veel gekookt eten of voor het omwikkelen van het kontje van de komkommer. Aluminiumfolie is een super veelzijdig materiaal. En hoewel aluminium goed te recyclen is, ligt dat bij aluminiumfolie en sommige andere producten van aluminium toch iets ingewikkelder.

Aluminiumfolie recyclen: kan dat?

Nederlanders nemen recycling best serieus, maar sommige items zijn best verwarrend. Zo was het advies eerst om de chipszak altijd bij het restafval te gooien, maar mag het nu óók bij het PMD. Daar wordt het uit de PMD stroom gevist en alsnog behandelt als restafval.

Ook het recyclen van andere producten met aluminiumfolie is niet zo eenduidig. Als je aluminiumfolie (ook wel ‘zilverpapier’ genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie. Maar officieel geldt dit alleen voor aluminiumfolie dat bijvoorbeeld om een thuisbezorgdbakje zit. In Nederland wordt het recyclen van PMD namelijk betaald door de verpakkingsindustrie. Dat klinkt goed, maar betekent ook dat de verpakkingsindustrie dus alléén verpakkingen wil recyclen. Aluminiumfolie dat je op een rol koopt is formeel geen verpakking, en moet daarom officieel bij het restafval. Ook goudgelakt aluminiumfolie (denk aan het ‘schaaltje’ waar bijvoorbeeld gerookte zalm op ligt) moet bij het restafval. Dit is vaak geplastificeerd papier.

Aluminiumfolie om chocola en andere producten

Naast de aluminiumfolie om een thuisbezorgdbakje is er natuurlijk ook nog aluminiumfolie in allerlei andere soorten en maten. Wat moet waar? Het handigste is om de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal te raadplegen, of je lokale afvalverwerker te checken.

Aluminiumfolie om een chocoladewikkel mag bijvoorbeeld wel bij het PMD, een aluminium koffiecapsule of soepzak moet in het restafval (of bij de fabrikant teruggebracht worden), maar een theelichtcupje, siroopfles of bierdopje mag wel bij het PMD. Van deze items kunnen weer nieuwe dingen worden gemaakt, zoals frisdrankblikjes, fietsen of autovelgen.

Maar ook een (lege) bisonkit-verpakking of aluminium schaal (waar bijvoorbeeld salades op geserveerd worden) mag bij het PMD. Het fijnste is als het aluminium(folie) van tevoren even afgespoeld wordt onder de koude kraan, zodat het schoon kan worden ingeleverd.

Aluminium recyclen voor het milieu

Op dit moment wordt zo’n 95% van alle blikverpakkingen hergebruikt. Het meeste hiervan is blik, en een deel aluminium. Van de twee metalen staal en aluminium is nieuw aluminium het meest belastend voor het milieu. Nieuw aluminium kost 20 keer (!) zoveel energie als het omsmelten en hergebruiken van aluminium.

Een alternatief voor aluminiumfolie

Maar hoe zit dat dan met aluminiumfolie op de rol? Wanneer je het in de restafvalbak gooit, wordt het verbrand. Maar dat betekent niet dat alle aluminium verloren is. Een deel van aluminium kan na verbranding uit het restafval gehaald worden. Dunne delen (zoals dus folie) hoort hier helaas niet bij, en wordt dus vaak verbrand. De oplossing? Vermijden! In plaats van aluminiumfolie op de rol zijn er gelukkig heel veel handige oplossingen als alternatief voor aluminiumfolie.

Onze favoriete alternatieven voor aluminiumfolie:

Bijenwasdoek. De bijenwasdoek (ook vegan te maken) is een herbruikbaar alternatief voor aluminiumfolie. Je wikkelt het om een stuk kaas of bijvoorbeeld over een beslagkom. Je kunt de bijenwasdoek na gebruik met koud (of lauw) water en een mild afwasmiddel afspoelen en na het drogen weer opnieuw hergebruiken! Let er bij de bijenwasdoek op dat hij van goede kwaliteit is, of maak hem zelf! In het boek Doe Het Zero (dat je bij ons kunt winnen!) vind je een uitleg, maar ook op YouTube is van alles te vinden.

Food Huggers.  Deze kleine siliconen hoesjes komen in verschillende maten, waardoor ze bijvoorbeeld geschikt zijn om om een halve appel, avocado, banaan of ui te ‘huggen’. Geen aluminiumfolie nodig dus! Ze kunnen na gebruik in de vaatwasser om daarna opnieuw gebruikt te worden.

Een bord. Soms is het gewoon heel simpel: wil je een kom met salade afdekken? Leg er dan gewoon een plat bord op et voilà! Je kunt natuurlijk ook kiezen om je restjes in herbruikbare afsluitbare bakjes te bewaren.

Siliconen bakmatje. Voor in de oven, als alternatief voor aluminiumfolie of bakpapier. Kies voor een exemplaar van hoogwaardige kwaliteit om vastkoeken te voorkomen. In de kookwinkel kunnen ze je vaak goed adviseren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!