Biobased beton van Bio Bound

Publicatie: 10 jun 2020 | Update: 16 mei 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Midden in die verandering naar een circulaire economie staat Bio Bound. Een bedrijf met durf en daadkracht. Ze maken betonproducten voor de inrichting van de buitenruimte, zoals straatmeubilair, parkbanden, tegels en trappen, maar ook grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden. Naast deze betonproducten maken ze hars- en gerecyclede kunststofgebonden producten.

Is dat zo bijzonder? Wel als je je realiseert dat ze deze producten maken met restproducten: gerecycled olifantsgras en betonpuingranulaat (van zand- tot grindfractie). In hun biobased prefab beton gebruiken ze circa een halve m³ los gestorte miscanthus (olifantsgras) per m³ beton! Deze grassoort wordt o.a. geteeld in de directe omgeving van Schiphol en was aanvankelijk bedoeld om ganzen te weren van de start- en landingsbanen.

Reductie van CO2

En dan is er nog een heel mooi punt: Bio Bound producten dragen bij aan een aanzienlijke reductie van CO2 in de atmosfeer! Enerzijds door het (her)gebruik van miscanthus, een grassoort die zich onderscheidt door een bovenmatige opname van CO2. De plant zet deze CO2 om in de vezels die zij voor zeer lange tijd als vulstof opsluiten in hun producten. Daarnaast gebruiken ze een weloverwogen betonrecept om de milieu-impact van hun circulaire, biobased producten te verlagen. Een belangrijk argument, zeker wanneer u weet dat 5% van alle CO2 die wereldwijd door toedoen van de mens in de atmosfeer terechtkomt, afkomstig is van de cementindustrie.

Op deze manier hebben ze een uitstekend alternatief om de openbare ruimte mooi en goed in te richten en direct iets te doen tegen klimaatverandering en uitputting van de aarde.

Bio Bound Take Back System

Biobound start de cyclus door afvalstoffen als secundaire grondstoffen te verwerken in nieuwe, hoogwaardige betonproducten. Met het Bio Bound Take Back System wil Bio Bound, conform de gedachte van circulaire economie, de door haar geleverde producten aan het eind van hun levensduur graag terugnemen om ervoor zorgen dat ze verwerkt worden tot nieuwe Bio Bound betonproducten of in andere recyclinginitiatieven worden gebruikt. De klant betaalt hiervoor alléén de vervoerskosten van de producten van de locatie naar de breker, en zorgt dat de producten vervoer gereed klaar staan op een locatie waar de vervoerder deze direct kan laden. Bio Bound zorgt voor het verdere recyclingsproces.

Door met afvalstoffen Bio Bound producten te maken en aan het einde van de levenscyclus de gebruikte betonproducten weer terug te nemen doen ze samen met hun klanten al het mogelijke om tot een gesloten kringloopproces (van productie naar gebruik en weer terug) te komen. Bio Bound producten worden geleverd met Take Back System certificaat

Co-creatie

De diverse projecten die zij inmiddels hebben mogen doen tonen aan dat Bio Bound een bewezen innovatie is voor betonproducten in de openbare ruimte. Bio Bound is niet meer een concept, maar bevindt zich in de opschalingsfase. Naast veel vakkennis op het gebied van betonproducten en de productie hebben ze veel ervaring met civiele projecten. Dit optimaliseert de samenwerking met de opdrachtgever, ontwerpers, ingenieurs, groen- en aannemersbedrijven en geeft hen alle vrijheid bij het maken van hun ontwerpen en plannen voor de inrichting van de openbare ruimte.

Uiteraard werken ze graag intensief samen met alle bedrijven en stakeholders in de keten. Deze intensieve samenwerking heeft een positieve impact op alle spelers, de maatschappij en de wereld om ons heen. Een echte win-win situatie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!