Rutte Groep Betonrecycling

Publicatie: 4 jun 2018 | Update: 20 apr 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Beton is eindelijk recyclebaar. De Rutte Groep Betonrecycling kan als eerste ter wereld cement terugwinnen. Ook fijn voor het klimaat, want de cementindustrie is een grote bron van broeikasgas CO2.

Oud beton is hoogstens herbruikbaar als funderingsmateriaal van wegen. Voor nieuw beton is nieuw cement nodig. Zonde, omdat bij de productie daarvan kalk wordt verhit en daarbij komt CO2 vrij. Zodanig veel zelfs dat de cementproductie verantwoordelijk is voor zo’n 5 procent van de wereldwijde uitstoot.

Beton bestaat uit zand en grind, bij elkaar gehouden door cementlijm, wat ontstaat door cement te mengen met water. Alleen gebruiken betonproducenten fors meer cement dan strikt gezien nodig is, om het verhardingsproces te versnellen. Een aanzienlijk deel van het cement heeft daardoor nooit met water gereageerd. Het is in feite maagdelijk en ongebruikt. Het gaat om 30 tot 50 procent van al het cement, volgens Michel Baars, directeur van New Horizon Urban Mining. En dat wil hij terugwinnen.

De nieuwe machine op het terrein van Rutte Groep wrijft het beton kapot en zeeft het, zodat er drie materiaalstromen ontstaan: cementlijm, grind en een mengsel van zand en ongebruikt (ook wel: ongebonden) cement. Die laatste twee stromen kunnen direct terug de betonmolen in. En ook de cementlijm zou na verhitting weer bruikbaar zijn als vers cement. Daar kiezen de bedrijven echter niet voor.

Volgens Jos Brouwers, hoogleraar bouwmaterialen van TU Eindhoven, is de innovatie een ‘heel belangrijke stap’ die bijdraagt aan het creëren van een circulaire economie, waarbij zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Ongeveer de helft van al hun afval is bouwafval. Een groot deel daarvan is beton. En hoe meer je materialen uit elkaar kunt trekken, hoe beter je het kunt hergebruiken.

Impact

De gebruikte technologie is trouwens niet nieuw. Integendeel, tien jaar geleden kwam uitvinder Koos Schenk met het idee. Waarom het nu pas in bedrijf is? Dat heeft niet alleen met de ontwikkeling van de techniek te maken, maar ook met bedrijven die geen belang hebben bij deze innovatie, aldus Baars. Hij doelt vooral op leveranciers van niet-hergebruikte grondstoffen.

Juist om niet van de ‘gevestigde orde’ afhankelijk te zijn, werken Rutte Groep en New Horizon Urban Mining, dat sloopmaterialen herwint, samen. Ze moeten zorgen dat de familie Rutte, die de machine bezit, wel genoeg beton krijgt aangeleverd. Alle beton die hij uit sloop wint, gaat erheen. Om te voorkomen dat vervolgens niemand het cement wil hebben, omdat bedrijven bang zijn geboycot te worden door gevestigde bedrijven, maken ze samen betonproducten voor de vastgoedmarkt.

De fabriek draait. Machine twee en drie zijn al besteld. Een miljoeneninvestering, en dat zonder één euro subsidie. Er valt te verdienen aan dit soort hergebruik, vertelt Baars. Het slopen van gebouwen kost vastgoedeigenaren nu geld, maar als het aan hem ligt wordt dat straks gratis. Het geld moet komen van de waardevolle grondstoffen in het puin – zoals cement.

Daarnaast hopen uitvinder Schenk en Rutte Groep de technologie, gepatenteerd en wel, internationaal te verkopen. Zo zou deze daadwerkelijk impact kunnen hebben op de wereldwijde CO2-uitstoot.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!