Bij New Horizon ontmantelen ze gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. In hun ogen is ieder gebouw een donorgebouw.
Steeds meer ondernemers werken aan de circulaire economie. Michel Baars, eigenaar van New Horizon weet alles van Urban Mining. Ze ontwikkelen Urban Mining principes door gebouwen te ontmantelen en zoveel mogelijk bouwmaterialen te produceren of te distribueren uit Urban Mining. ‘We make Urban Mining profitable!’ Het bedrijf is dus gestart om de circulaire economie tot stand te brengen. Ze concentreren zich op het creëren van nieuwe materiaalkringlopen in de bouw- en vastgoedwereld. Zo produceren en distribueren ze samen met het Urban Mining Collective bouwmaterialen uit Urban Mining. Ze ontmantelen op grote schaal risicodragend gebouwen met door henzelf ontwikkelde Urban Mining principes.
Circulair succes
Succesvolle innovaties zijn Freement (circulair beton), Urbrick (circulaire gevelsteen), Citumen (circulair dakbitumen) en de Urban Mining gipswand. De impact (zowel milieutechnisch als in het kader van de transitie) hiervan is enorm. Het is te bestellen, toe te passen, volledig gecertificeerd, zonder beperkingen, niet duurder en circulair! Ze maakten een schaalbaar model en inmiddels krijgen ze een omvang waardoor de gevestigde orde hun gaat zien als een bedreiging. De krachten die daarbij vrijkomen werden in het begin onderschat. Ze doorstaan het inmiddels prima, maar dat heeft zeker geleid tot spanning en noodzakelijke aanvullende investeringen.