Horeca

Horecaondernemers en hun gasten worden steeds milieubewuster

Gemiddeld produceren horecabedrijven dubbel zoveel bedrijfsafval als kantoren. Veel afval komt helaas nog steeds bij het restafval terecht. Daarnaast lopen veel bedrijven tegen een aantal belemmeringen aan. Zo is het niet altijd even makkelijk om groene containers te plaatsen en te legen in de binnenstad en krijg je te maken met regels van de gemeente over waar er wel of geen containers mogen staan. Daarnaast is het soms lastig om verschillende containers te plaatsen in een relatief kleine ruimte, zonder dat het de uitstraling van je bedrijf aantast.

Voorkom verspilling

Jaarlijks wordt er in de horeca 55.000 ton aan eten weggegooid. Een enorme belasting op het milieu, want voor de productie van voedsel is veel grond, water en energie nodig. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon weggegooid geld. Door een paar maatregelen te nemen kan je de voedselverspilling van je onderneming een flink stuk terugdringen. Grote kans dat je dan ook nog eens minder groencontainers nodig hebt!

Verklein de porties

Als het vaak gebeurt dat gasten een groot deel van hun bestelde eten niet opeten, is het te overwegen om kleinere porties te serveren. Vooral in de bijgerechten loont dit snel. Willen de gasten alsnog iets meer? Laat ze dit dan gratis, of tegen een klein tarief bijbestellen. Door kleinere porties te serveren verminder je  ook je inkoop en kan je dus verspilling voorkomen. Overweeg daarnaast om één keer in de week een ‘restjesdag’ in te plannen. Een goedkopere maaltijd gemaakt van de restjes uit de koeling.

Verminder het afvalvolume

Hoe zitten de producten verpakt? Zijn er alternatieven met minder verpakkingsmateriaal? Kijk daarnaast naar de producten die je meegeeft of op tafel zet. Zijn de suikerzakjes en de pepermuntjes/snoepjes apart verpakt?

Maak gebruik van doggybags

Hoewel doggybags steeds verder uit de taboesfeer komen, vinden veel mensen het nog wat gênant om er naar te vragen. Neem als restaurant zelf het initiatief door het actief aan mensen aan te bieden.

Gebruik biologisch afbreekbare materialen

Zoals koffiebekers van gerecycled papier en bestek van suikkeriet.

Cijfers

  • 80.441 horecabedrijven
    waarvan
  • 14.799 cafe’s
  • 16.352 kantines en cateraars
  • 37.130 restaurants en cafetaria’s
  • 444.000 werknemers

Wat gebeurt er?

Research
Zijn gestart
Breiden uit
(Inter)nationaal

Voor wie?