De Vries recyclet piepschuim tot PolyStyreen re-granulaat korrels, een hoogwaardige grondstof voor fabricage van isolatie voor duurzame woningbouw. Er vindt dus niet alleen recycling plaats, maar ook upcycling want er komt een beter materiaal voor terug.

Om specifieker te zijn, ze verwerken piepschuim tot hoogwaardig General Purpose PolyStyreen re-granulaat. Piepschuim is dan niet langer een afvalstroom, maar geschikt voor nieuwe doeleinden. Door te luisteren naar de wensen van de klant, gecombineerd met vooruitstrevende productie technieken, leveren ze de kwaliteit die gevraagd wordt en kunnen ze een homogeen, zuiver en goed ontgast re-granulaat met een stabiel MFI garanderen. Het re-granulaat is uitermate geschikt voor het produceren van XPS isolatie materiaal. Omdat gecompacteerd piepschuim gemakkelijk is te verwerken, wordt er een vergoeding gegeven bij het brengen van piepschuim.

Familiebedrijf

Samen met zijn vader Riekelt van Veen runt Gerrit van Veen het recyclingbedrijf. Het was opa Gerrit de Vries die in 1995 in de recyclingmarkt actief werd. “Het fenomeen kwam toen net op en mijn opa zag daar wel kansen in. Ik stond daar toen als jongetje meteen met mijn neus bovenop: fantastisch vond ik het”, vertelt Gerrit. De Vries startte indertijd met een piepschuimpers en al gauw wist menig visverwerkingsbedrijf hem te vinden voor de verwerking van piepschuim visdozen.

Urk

De grootste visafslag in Nederland staat op Urk. Daarom is daar ook direct een recyclingfabriek van De Vries. Dat maakt het transport heel efficiënt: de visverwerkers brengen eerst hun lege emballage weg voor ze op de afslag nieuwe voorraad inslaan. Op die manier bereikt de Nederlandse visindustrie een recyclingsgraad van ruim 90 procent. Jaarlijks wordt op deze manier 1,2 miljoen kilo aan viskisten verwerkt tot geperst materiaal dat in de kunststofsector als grondstof wordt ingezet.

Ingezonden door

Gerelateerd