Demofabriek voor bouwpiepschuim

Publicatie: 21 feb 2019 | Update: 25 apr 2023
Status: Willen starten

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het bouwschuim dat sinds de jaren zestig in woningen is gebruikt, bevat de broomhoudende vlamvertrager HBCD. Op dit moment wordt broomhoudend isolatiemateriaal verbrand. Dat hoeft niet want het kan ook worden gerecycled.

Gedeputeerde Staten legden 1 miljoen euro op tafel voor de verwerking van XPS, in de volksmond styrofoam ofwel ‘blauwe isolatieplaten’. Chemiebedrijf Dow is daarvan een producent. De kunst daarbij is de CFC-gassen af te vangen. Deze drijfgassen tasten de ozonlaag aan als ze vrijkomen. In de nieuwe fabriek moet dat gebeuren met een diepkoelunit. Europa draagt 2,7 miljoen euro bij, specifiek voor de recycling van piepschuim (zogeheten EPS). De fabriek die naast chemiebedrijf ICL-IP verrijst, kost 7,2 miljoen euro.  De fabriek is in 2020 in bedrijf gegaan maar in 2022 gestopt.

Coöperatie

Polystyrene loop BV, zoals het bedrijf heet, is een initiatief van Lein Tange en Jan Noordegraaf. Jaren hebben ze eraan gesleuteld. Tange vanuit ICL-IP en Noordegraaf als algemeen directeur van polystyreenproducent Synbra Technology in Etten-Leur. Daarboven hangt een coöperatie van alle partijen in de waardeketen, van producenten tot recyclingbedrijven. Uit XPS en EPS kan ook broom worden teruggewonnen. Het bouwschuim dat sinds de jaren zestig in woningen is gebruikt, bevat de broomhoudende vlamvertrager HBCD. De vlamvertrager is verboden door de Europese Unie, omdat hij het milieu mogelijk schade kan toebrengen. Op dit moment wordt broomhoudend isolatiemateriaal verbrand. Dat hoeft straks niet meer. ICL heeft veel ervaring met het terugwinnen van broom en heeft een procedé ontwikkeld om broom te verwerken tot een milieuvriendelijker vlamvertrager: gebromeerde butylrubber (FR122P).

Inzamelsysteem

De proeffabriek kan per jaar 3.300 ton Europees bouwpiepschuim verwerken. Afhankelijk van het aanbod is uitbreiding of een tweede fabriek – elders in Europa – mogelijk. Er is al een inzamelsysteem opgezet met laadpunten in tal van landen. Daarnaast vermindert de uitstoot met 15 ton per jaar aan chloorfluorkoolwaterstoffen die uit de blauwe platen komen. Deze cfk’s tasten de ozonlaag aan. Ook levert de proeffabriek werk op. In eerste instantie zo’n 13 directe en tientallen indirecte banen.

Gestopt

In maart 2022 is de fabriek gestopt. Stijgende energieprijzen en de nasleep van de coronapandemie hebben grote impact gehad op de liquiditeit van het bedrijf, zo staat in de berichtgeving omtrent het faillissement. Daardoor zou het bedrijf uiteindelijk niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Het opnieuw bekijken en inrichten van de financiën mocht niet meer baten. Tegen de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) zegt curator Benne van Leeuwen dat ook de aanvoer van oud isolatieschuim niet voldoende was.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!