Polymer Science Park doet onderzoek naar LDPE

Publicatie: 6 feb 2020 | Update: 9 mei 2023
Status: Research

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Polymer Science Park gaat onderzoek doen naar hoogwaardig hergebruik van zogeheten lagedichtheidpolyetheen (LDPE).

Het consortium bestaat uit het Polymer Science Park (PSP), Attero, Lankhorst Engineerd Products , Sphere en Oerlemans Packaging en het onderzoek is naar hoogwaardig hergebruik van zogeheten lagedichtheidpolyetheen (LDPE) uit huishoudelijke stromen. LDPE vind je in huishoudens vooral terug in verpakkingsfolies, drinkkartonnen, plastictassen of speelgoed.

Het recyclaat van die producten gebruiken is voor bepaalde toepassingen nog een grote uitdaging. Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland (in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel, red.) ondersteunde PSP bij de aanvraag voor subsidie voor het project bij het Afvalfonds. Knelpunten bij de recycling van afvalstromen LDPE zijn onder meer de stabilisatie, vervuiling en geur van het materiaal.

Door meer inzicht te krijgen in de oorzaken en de oplossingen van deze knelpunten, kunnen deze secondaire kunststofstromen (recyclaat) worden gebruikt als bijvoorbeeld plaatmateriaal voor verschillende markten, zoals als weg- en waterbouw. Bij voorkeur komt het recyclaat weer de in de verpakkingsmarkt terug, tot nieuwe folies.

Om de kwaliteit van de recyclaat materialen te verbeteren, is technische innovatie nodig. Door te innoveren samen met een aantal partners in de kunststofketen – van leverancier, tot verwerker en eindgebruiker – denkt het consortium echt het verschil te kunnen maken. Door in de keten samen te werken, is het gemakkelijker om knelpunten te identificeren, van elkaar te leren en tot oplossingen te komen. Concrete doelstelling van het consortium is om twee toepassingen te kunnen presenteren na afloop van het project.

Het sluiten van kunststofketens, zoals bij verpakkingsmateriaal, is een belangrijke manier om toe te weken naar een circulaire economie. Oost NL ondersteunt op verschillende manieren initiatieven en bedrijven die zich met circulariteit bezig houden. Zo geeft het P>Act ook toegang tot de ‘Subsidie Ketensamenwerking circulaire kunststoffen’.

De provincie Overijssel stelt de subsidie beschikbaar voor de uitvoering van een kunststofketenproject. De subsidie is bedoeld voor een samenwerkingsverband dat bestaat uit minimaal drie, niet in een groep verbonden, rechtspersonen uit de kunststoffenindustrie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!