Attero vergist gft-afval tot hoogwaardige compost

Publicatie: 28 okt 2020 | Update: 3 mrt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bij vergisting produceren micro-organismen in een zuurstof dicht proces uit gft biogas. Ook anaerobe vergisting genoemd. Op onze locaties Wilp en Tilburg voeren wij het gft horizontaal door een installatie en houden het in beweging gedurende 3 weken met bewegende roerwerken (soort peddels). Er ontstaat biogas. In Wijster werken we met een verticale vergistingsinstallatie, waarbij pompen voor de beweging van het gft zorgen. Het restant, het digestaat, composteren we met vers gft tot hoogwaardige compost. In Venlo maken we gebruik van een zelf-ontwikkelde twee-fasen vergistingsinstallatie. Hierbij spoelen we de vetzuren uit het gft, die in een reactor omgezet worden in biogas.

Van biogas naar bruikbare energie

Om biogas te kunnen toepassen als energiebron in het huishouden of het bedrijfsleven is een extra stap nodig. Op onze locaties Wilp en Venlo zetten wij het biogas om in groene stroom via een warmte-krachtkoppeling. Het biogas drijft een gasturbine aan, die elektriciteit produceert en deze aan het elektriciteitsnetwerk levert. In Tilburg en Wijster werken wij het biogas op in een speciale installatie tot groengas. Dit heeft dezelfde gebruikskwaliteiten als aardgas en injecteren we in het gasnet. Het opwerken gebeurt door de CO2 af te scheiden, het gas ‘schoon te maken’ van enkele verontreinigingen en de bekende gaslucht toe te voegen. De CO2 verkopen we voor industriële toepassingen.

Biogasverzamelleidingen

Attero was in 1989 het eerste bedrijf in Nederland met een biogasverzamelleiding. In Tilburg werkt Attero biogas op tot groengas uit zijn stortplaats en vergistingsinstallatie, samen met biogas van de naast gelegen vergistingsinstallatie van Waterschap De Dommel. In Wijster heeft Attero de grootste Groen Gas Hub. Een biogasverzamelleiding van 13 km verbindt een grote agrarische vergistingsinstallatie met de gasopwerkingsinstallatie. Jaarlijks wordt zo 6 miljoen kubieke meter agrarisch biogas omgezet in 4,3 miljoen kuub groengas. Dit injecteren we in het gasnet en leveren zo onder meer deze groen gas als transportbrandstof aan Green Planet, een tankstation voor duurzame brandstoffen.

Marktleider in vergisten gft

Attero verwerkt jaarlijks ruim 600.000 ton gft. Een derde deel daarvan verwerken wij in onze vergisters op de locaties Wilp, Venlo, Wijster en Tilburg. Jaarlijks produceren wij zo vele tientallen miljoenen kubieke meters biogas. Wij werken dit op tot groengas of gebruiken het als brandstof voor speciale motoren die er groene energie van maken; stroom en warmte. Deels gebruiken wij deze energie voor onze eigen processen, maar leveren ook een belangrijk deel van deze energie aan gemeenten en lokale energiecoöperaties.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!