De Verspillingsfabriek voorkomt het weggooien van voedsel

Publicatie: 9 jan 2016 | Update: 18 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Ze zitten barstensvol kleur, smaak en passie: de soepen, sauzen en maaltijdcomponenten die De Verspillingsfabriek in Veghel maakt van overrijpe tomaten en andere resten groente, fruit en vleeswaren. Bob Hutten, directeur van Hutten Catering, stond samen met experts van Wageningen Food & Biobased Research aan de wieg van het initiatief.

Volgens Bob Hutten, van Hutten Catering verwerken ze in de Verspillingsfabriek groente, fruit en restjes vlees die in verwerkende bedrijven overblijven na het snijden of die in de supermarkt niet verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en uien met een lichte beschadiging of in een gescheurde verpakking – groenten die nog van hoge kwaliteit zijn en soms zelfs extra gerijpt, wat de smaak ten goede komt. Ze maken er bijvoorbeeld tomatensoep van, of chili con carne, producten die onder het merk Barstensvol of onder private label in de winkel terecht komen.

Het initiatief voor de Verspillingsfabriek ontstond in 2016. Ze ontdekten dat je reststromen kon behouden voor menselijke consumptie door er smakelijke soepen en sauzen van te maken. Bedrijven en consumenten reageerden zo enthousiast, dat ze besloten het concept op grote schaal te gaan toepassen.

Samen met onderzoekers van de WUR hebben ze een plan ontwikkeld voor de logistiek, voedselveiligheid en marketing van De Verspillingsfabriek, en daarna geïnteresseerde partijen bij elkaar gebracht. Met een kennisautoriteit erbij krijgt een project een objectief karakter en haal je partijen sneller over om mee te doen. Bij Wageningen Food & Biobased Research weten ze bovendien als geen ander hoe je samen tot een actieplan komt. Spelers in hun kracht laten en de energie in een project hoog houden, dat is echt een kunst.

50 ton aan reststromen

De Verspillingsfabriek is sinds begin 2016 operationeel en een groot succes. Ze kunnen nu 50 ton aan reststromen per jaar verwerken en zijn volop aan het ontwikkelen voor derden – retailers, food service en fabrikanten. Op termijn willen ze behalve groente, fruit en vlees ook zuivel en kaas gaan verwerken. Met De Verspillingsfabriek hebben ze alvast veel reuring gecreëerd rond het thema voedselverspilling. Daar zijn ze heel blij mee, want met de jaarlijkse vijf miljard euro aan voedsel die alleen al in Nederland verspild wordt, is er nog volop werk aan de winkel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!