Bij GRO Mushrooms kweken ze oesterzwammen op koffiedik van La Place restaurants. De duurzaam gekweekte oesterzwammen op het koffiedrap worden weer op hun beurt gebruikt in de gerechten van La Place en zijn nu ook bij Jumbo verkrijgbaar.
Het proces is een geoliede machine. De La Place- restaurants bewaren het koffiedik van de kopjes koffie die ze verkopen in gebruikte, schone, yoghurt-, mayonaise- en ketchupemmers. De emmers worden opgehaald en de koffie wordt gemengd met stro en andere grondstoffen. Daarna vindt er pasteurisatie plaats: in grote stoomtunnels wordt het mengsel ontdaan.
Van koffiedrap tot oesterzwam
Jan Willem Bosman Jansen, directeur van GRO Mushrooms, vertelt dat er in het Noord-Brabantse Veghel je de kwekerij vind waar GRO Mushrooms de oesterzwammen kweekt voor La Place en nu ook voor Jumbo. Dat gebeurt in manshoge zakken die in lange rijen staan, in vier etages boven elkaar. Duizenden zwammen zien daar voor het eerst het levenslicht. In de grote ruimte ruikt het ook echt naar paddenstoel, het voelt alsof je zó de herfst in stapt. Maar het hoeft helemaal geen herfst te zijn om naar paddenstoel te ruiken, want oesterzwammen kweken ze het hele jaar door.
Pioniers
De basis voor de oesterzwammenkwekerij is gelegd in de jaren 90 in Zimbabwe. Jan Willems vrouw Robi wilde iets goeds doen voor mensen die het minder hebben en richtte een stichting op voor weeskinderen in Zimbabwe. Tien jaar nadat ze daar een opvanghuis hadden gebouwd, heerste er voedselschaarste. Ze zijn er naartoe gereisd om te kijken hoe ze konden helpen. Ze werkten er samen met een Afrikaanse stichting die hun leerde hoe je paddenstoelen kunt kweken op organisch restmateriaal, zoals de plantenresten van de koffieplantage daar. Ze waren enorm onder de indruk van deze manier van recyclen. Tijdens het proces worden alle producten helemaal opgebruikt, dat is al enorm duurzaam natuurlijk. Niet alleen hebben ze met die techniek de mensen daar kunnen helpen, ze wilden ook in Nederland iets met deze duurzame methode gaan doen.