GRO oesterzwammen

Publicatie: 3 mrt 2020 | Update: 20 mei 2020
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bij GRO Mushrooms kweken ze oesterzwammen op koffiedik van La Place restaurants. De duurzaam gekweekte oesterzwammen op het koffiedrap zijn worden weer op hun beurt gebruikt in de gerechten van La Place en zijn nu ook bij Jumbo verkrijgbaar.

Het proces is een geoliede machine. De La Place- restaurants bewaren het koffiedik van de kopjes koffie die ze verkopen in gebruikte, schone, yoghurt-, mayonaise- en ketchupemmers. De emmers worden opgehaald en de koffie wordt gemengd met stro en andere grondstoffen. Daarna vindt er pasteurisatie plaats: in grote stoomtunnels wordt het mengsel ontdaan.

Van koffiedrap tot oesterzwam

Jan Willem Bosman Jansen, directeur van GRO Mushrooms, vertelt.” In het Noord-Brabantse Veghel vind je de kwekerij waar GRO Mushrooms de oesterzwammen kweekt voor La Place en nu ook voor Jumbo. Dat gebeurt in manshoge zakken die in lange rijen staan, in vier etages boven elkaar. Duizenden zwammen zien daar voor het eerst het levenslicht. In de grote ruimte ruikt het ook echt naar paddenstoel, het voelt alsof je zó de herfst in stapt. Maar het hoeft helemaal geen herfst te zijn om naar paddenstoel te ruiken, want oesterzwammen kweken ze het hele jaar door” legt Jan Willem uit.

Pioniers

De basis voor de oesterzwammenkwekerij is gelegd in de jaren 90 in Zimbabwe. Jan Willems vrouw Robi wilde iets goeds doen voor mensen die het minder hebben en richtte een stichting op voor weeskinderen in Zimbabwe. Jan Willem; “Tien jaar nadat we daar een opvanghuis hadden gebouwd, heerste er voedselschaarste. We zijn er naartoe gereisd om te kijken hoe we konden helpen. We werkten er samen met een Afrikaanse stichting die ons leerde hoe je paddenstoelen kunt kweken op organisch restmateriaal, zoals de plantenresten van de koffieplantage daar. We waren enorm onder de indruk van deze manier van recyclen. Tijdens het proces worden alle producten helemaal opgebruikt, dat is al enorm duurzaam natuurlijk. Niet alleen hebben we met die techniek de mensen daar kunnen helpen, we wilden ook in Nederland iets met deze duurzame methode gaan doen. Of eigenlijk: Robi vond dat wel een mooi project voor mij!”

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!