Peelpioneers recyclen sinaasappelschillen

Publicatie: 3 sep 2020 | Update: 20 mei 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Den Bosch krijgt een fabriek om uitgeperste sinaasappels te verwerken tot nuttige producten, zoals olie en vezels. Met een capaciteit van 120 ton sinaasappelschillen per dag kan deze fabriek een groot deel van de schillen van Nederlandse supermarkten, waar klanten hun eigen sap persen, een nuttig tweede leven geven. De fabriek is van PeelPioneers, een bedrijf dat sinds 2017 sinaasappelschillen zo goed mogelijk probeert te verwaarden. Op dit moment heeft het bedrijf al een fabriek met een capaciteit van 40 ton in Son.

Vleesvervanger van sinaasappel

Op dit moment maakt PeelPioneers onder andere veevoer, aroma’s en grondstoffen voor gekonfijte sinaasappelschillen. Die komen onder andere in de muffins van de Jumbo terecht – een supermarkt die ook schillen levert aan de pioniers. Ook bierbrouwers maken dankbaar gebruik van de sinaasappelresten. Maar in de nieuwe fabriek wordt er nog meer uit de schil gehaald: de vezels worden omgevormd tot nuttige grondstoffen voor onder andere vleesvervangers en bakkerijproducten.

Uiteindelijk willen ze honderd procent van de schil nuttig gebruiken. Daarom hebben ze ook een onderzoekslab, waar ze steeds meer van de schil leren gebruiken. Zo proberen ze een hoogwaardige bestemming te vinden voor bijvoorbeeld de suikers in de schil, vertelt Sytze van Stempvoort, één van de drie oprichters van PeelPioneers. Uiteindelijk moet er niets overblijven, behalve een beetje restwater. Dat kan vrij snel gaan: binnen twee jaar zou de hele sinaasappelschil hoogwaardig hergebruikt kunnen worden.

Zoveel halen uit een sinaasappelschil is niet makkelijk. Er was een hoop innovatie nodig, vertelt Lindy Hensen, een andere oprichter. Vooral om alles in één fabriekslijn te integreren. En elke innovatie moet je weer in het hele systeem weten te passen. Dat vraagt om een hoop onderzoek.

Een goed businessmodel

De fabriek is niet zomaar een geinig circulair project, verzekeren de oprichters. Volgens Hensen hebben ze een heel goed businessmodel, ze geloven allemaal in de combinatie van duurzaamheid en geld verdienen. Van Stempvoort voegt daaraan toe dat het voor hun klanten ook interessant is, zij hoeven niet meer te betalen voor de afvalverwerking. Bovendien maakte het kabinet het verbranden van afval duurder om de circulaire economie te steunen, waardoor hun oplossing nog interessanter wordt.

De fabriek komt ook met een uitbreiding van het team naar meer dan 30 medewerkers. Het bedrijf groeit hard, en heeft ook grote ambities. Ze kijken naar het buitenland: andere Noord-Europese landen die hetzelfde schilprobleem hebben als Nederland. Daar zou een fabriek als die van hun ook goede zaken kunnen doen, zegt van Stempvoort. Daarnaast kijkt PeelPioneers of er ook andere, soortgelijke afvalproducten zijn die ze kunnen gebruiken. Andere citrusschillen of appelpulp zijn bijvoorbeeld heel interessant, zegt van Stempvoort. Uiteindelijk willen ze de grootste schillenboer van Europa worden, voegt Hensen toe.

Investeerders

Maar eerst moet de fabriek in Den Bosch er komen. De financiering is rond en de bouw begint binnenkort. De fabriek komt er mede dankzij een subsidie van het ministerie van EZK en hulp van Stichting DOEN. En Renewi, een afvalbedrijf dat veel met recycling doet, heeft hun vanaf het begin geholpen. Renewi haalt de schillen in speciale oranje bakken op en leveren het aan hun.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!