Peelpioniers maakt van schillen van sinaasappelen afwasmiddel. De schillen worden vaak gezien als afval, terwijl de schillen vol bruikbare stoffen zitten. Door van die stoffen nieuwe producten te maken, creëren verschillende bedrijven kansen voor deze waardevolle afvalstroom.
Jaarlijks belanden in Nederland honderden miljoenen kilo’s sinaasappelschillen bij het afval. Een groot deel daarvan wordt weggegooid door restaurants, cafés, sapproducenten en supermarkten. Deze reststroom, meer dan 10.000 vrachtwagens vol, wordt voornamelijk verbrand of vergist tot biogas. Dit levert echter weinig op, omdat de schillen vol water zitten. Dat is dus duur voor de bedrijven die de schillen laten verwerken.
Bovendien is het verbranden of vergisten van sinaasappelschillen zonde, omdat er nog veel waarde uit te halen valt, weet Sytze van Stempvoort, oprichter van PeelPioneers. De start-up verwerkt sinaasappelschillen tot waardevolle grondstoffen, zoals etherische oliën en vezelrijke korrels. Deze grondstoffen kunnen worden gebruikt voor de productie van onder meer schoonmaakmiddelen, cosmetica en verpakkingsproducten.
Duurzame grondstoffen
Dat gaat als volgt: de schillen komen binnen en worden in een mechanisch proces verwerkt tot olie, een grondstof voor de cosmetische, schoonmaak- en voedingsindustrie. Nadat de oliën uit de sinaasappelschillen zijn gehaald, blijven er volgens Van Stempvoort nog meer waardevolle grondstoffen over, zoals pectine en flavonoïden.
Pectine wordt in de voedingsindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel of gelei in bijvoorbeeld jams, flavonoïden worden onder meer gebruikt in voedingssupplementen. Volgens Van Stempvoort blijven er nadat je die stoffen uit de schillen hebt gehaald, nog een korrel over, waarvan je vezelrijke verpakkingen of papier kunt maken.
Voor deze inspanningen werd PeelPioneers in oktober 2016, op Duurzame Dinsdag, uitgeroepen tot winnaar van de Lidl Voedselprijs. Naast een geldbedrag van € 1.000 biedt Lidl de start-up verdere ondersteuning in de ontwikkeling van de onderneming.