Ruik maakt parfum van kerstbomen, rozen, koffie en citrusschillen. Daarmee willen de oprichters een natuurlijk en duurzaam alternatief bieden voor parfum die wordt gemaakt in de huidige cosmetica-industrie.

Torenhoge bergen sinaasappelschillen, steden vol afgedankte kerstbomen, kassen vol hopeloze rozen, oneindige stromen koffie dreigen te verdwijnen in het donker. Laten we een boodschap verspreiden van hoop. De wereld wakker schudden, een verandering in gang zetten, de liefde verspreiden, de wereld verlossen door een voorbeeld te geven…

Ruik geeft de oliën uit sinaasappelschillen waarde, door deze te verwerken tot duurzaam parfum. “Er zit een heel vervuilende industrie achter de parfumindustrie”, zegt Noëlle Dorenbos, die de start-up samen met haar broer Boye oprichtte. “Er gaan miljarden om in de industrie, die is vastgeroest. Dat komt doordat parfum een luxeproduct is, waarbij mensen niet bezig zijn met de inhoud, maar alleen met de geur. Veel dure parfums zijn eigenlijk maar een euro waard.” Dat komt volgens Dorenbos doordat deze parfums meestal voor 95 procent uit synthetische geurstoffen bestaan. “Er worden vervuilende stoffen als aardolie en koolteer gebruikt. Zonde, want de natuur ruikt veel lekkerder en is ook nog eens beter voor je huid.”

Dennennaalden

Ruik pakt het dus anders aan. De start-up verwerkt lokale reststromen, voornamelijk sinaasappelschillen, tot parfum en verpakkingen. Afgelopen jaar ontving de start-up een grote partij van 700 kilo sinaasappelschillen van Ekoplaza. Daaruit haalt de start-up zo’n 3 liter olie, waar een paar duizend flesjes parfum van kunnen worden gemaakt. Inmiddels staan er ruim vijfhonderd verkochte flesjes op de teller. In 2017 moet deze hoeveelheid meer dan verdubbeld worden. Daarnaast wil Ruik meerdere lijnen lanceren.

Een van die lijnen wordt Den, een parfum gemaakt van dennennaalden. Daarvoor gebruikt de start-up de naalden van de kerstboom die afgelopen winter op de Dam stond. Dorenbos: “We willen aan mensen laten zien dat het anders kan. We gooien heel waardevolle dingen weg, met parfum kun je dat benadrukken.”

5 parfums

Parfum van RUIK is:

  • Unisex Eau de Parfum
  • 100% vegan parfum, cruelty free
  • Vrij van parabenen, UV-filters en schadelijke oplosmiddelen

Ingezonden door

Gerelateerd