Wormenhotels in het land

Publicatie: 1 mrt 2015 | Update: 11 nov 2022
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een wormenhotel is een kast op straat waar buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten in composteren met behulp van wormen. Dit levert niet alleen een waardevolle bodemverbeteraar op, het maakt de buurt leuker en gezelliger. In een wormenhotel kun je organisch afval composteren. Fijn voor het milieu en voor de natuur. Als wormenhotelier verzorg mensen in hun buurt samen met een groep buren het wormenhotel in de straat of buurt.

Veel mensen willen graag zelf aan de slag voor een betere toekomst en beginnen een wormenhotel. Buren leren elkaar en de kinderen in de buurt hoe de kringloop van organische materialen werkt en hoe fijn het is om meer contact met je omgeving te hebben. Twee keer per jaar wordt bij het oogstfeest de zelfgemaakte compost verdeeld onder de bewoners die meedoen en krijgen alle geveltuintjes en plantenbakken een dosis extra voeding. De buurt wordt groener, gezelliger en gezonder.

Iedereen wint bij een wormenhotel; de mensen in de buurt die leuker wordt, de gemeente die minder restafval hoeft te verwerken, de dieren en planten die betere voeding krijgen en natuurlijk de wormen die het hele jaar verwend worden in een fijn hotel!

Behalve de compost, die bewoners zelf kunnen gebruiken voor in hun tuin of plantenbakken, hebben wormenhotels als voordeel dat er zo geen transport nodig is voor de verwerking van het gft-afval. Op die manier wordt CO2-uitstoot verminderd. En dan hebben ze het nog niet eens over de trotse helden van de sociale werkplaats die de wormenhotels bouwen.

Wat mag er wel/niet in de bak?

Wat mag wel op de hoop?
Groente- en fruitafval, aardappelschillen, ­koffiedik, theezakjes, hondenharen, citrusschillen, fijngestampte eierschalen, onkruid (liefst zonder zaden), verwelkte bloemen, tuinafval (alleen kleine hoeveelheden)

Wat mag niet op de hoop?
Vlees- en visresten, zuivelproducten, brood en gebak, deegwaren, gekookt, gebakken, of gefrituurd eten, vettig materiaal als olie en saus, ont­lasting van huisdieren, kattenbakgrind.

Verschillende gemeenten

Amsterdam
Het is de eerste wormenhotel in Amsterdam (en de wereld) die met toestemming van de gemeente is geplaatst. Door dit wormenhotel kwamen ze achter de mogelijkheden en werden ze positief verbaasd door de invloed ervan op de buurt. Startdatum: 1 maart 2015

In Amsterdam staan zo’n 100 wormenhotels waar wormen compost maken van het groente- fruit- en klein tuinafval uit de buurt.  Stichting Buurtcompost leert bewoners hoe ze hun groente en fruitafval kunnen composteren. Zij begeleidt ook het gebruik en het onderhoud van de hotels. Een wormenhotel brengt de buurt dichter bij elkaar. In 2020 zijn er nog vijftig zogenaamde wormenhotels in verschillende stadsdelen neergezet. Het plaatsen van de duurzaam gefabriceerde bakken is onderdeel van de milieudoelen van de gemeente, en wordt gedaan in samenwerking met stichting buurtcompost.

Waar pilots met gft-bakken in Amsterdam eerder door vliegenplagen in het water vielen, blijken de bakken met wormen een daverend succes. Buurtbewoners doen zelf aanvraag bij stichting Buurtcompost voor de plaatsing van een bak, waarin honderden wormen groente-, fruit- of tuinafval verwerken tot hoogwaardige compost.

Holendrecht
Samen met een tiental buurtbewoners is Alida Landbrug hotelier (foto) van het wormenhotel vlakbij buurthuis Holendrecht. Zo leerde ze haar buren beter kennen. Volgens Alida is het fijn om samen te werken aan een mooiere buurt en straat.

Amersfoort
In de StadsWormerij zetten duizenden compostwormen voedselresten van bio-winkels, horeca en huishoudens om in super vermicompost. Zo sluiten ze eigentijds de voedselkringloop en voeden ze moestuinen, (balkon)planten en stadslandbouw-projecten.

Totaal
Er doen steeds meer mensen mee: al 1630 in 85 buurten, bij 2 gemeenten doen er 8 ambtenaren mee, bij 14 bedrijven zijn er nu 198 composterende medewerkers en er is een groeiende groep van 60 thuiscomposteurs die zich hebben aangemeld. Er zijn bovendien 3 openbare composteerlocaties met 28 enthousiaste deelnemers.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!