Maltha glasrecycling

Publicatie: 18 mrt 2000 | Update: 15 mrt 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Maltha is gespecialiseerd in de recycling van holglas (potten en flessen) en vlakglas (ruiten, spiegels etc). Per seconde wordt 10 kilogram glas bij Maltha aangeleverd om te worden opgewerkt tot grondstof voor de glas- en glaswolindustrie. Jaarlijks verwerkt Maltha meer dan 1 miljoen ton glasafval tot nieuwe grondstof, ookwel glaspoeder genoemd dat weer gebruikt kan worden in glasfabrieken.

Glasrecycling bestaat al lang. In 1971 begon de inzameling van gebruikt glas als één van de eerste gescheiden afvalstromen bij de particuliere consumenten. Het bedrijf heeft in totaal een verwerkingscapaciteit van 1.300 kiloton holglas en 200 kiloton vlakglas verworven. Maltha heeft ruim 200 werknemers. In de Benelux zijn vestigingen in Heijningen, Emmen en Lommel. Verder heeft Maltha vestigingen in Frankrijk, Portugal en Hongarije. Het hoofdkwartier bevindt zich aan de Dintelmond te Heijningen.

Historie

Het bedrijf werd in 1921 opgericht te Schiedam door Johan Bernard Maltha. Deze vervoerde flessen van en naar de jenever distilleerderijen. De scherven werden verkocht aan de glasfabrieken die eveneens in Schiedam aanwezig waren. Hij ging ook scherven van derden opkopen. Doordat in 1956 een spoelinstallatie in gebruik werd genomen, was Maltha ook in staat om scherven van anderen dan distilleerderijen in te kopen en verwerken tot bruikbare grondstoffen voor de verpakkingsindustrie.

In 1971 begon de inzameling van gebruikt glas bij de particuliere consumenten. De Milieuclub Zeist en de Rotterdamse Rooie Vrouwen waren de initiatiefnemers voor deze actie. Nadat de acties in Zeist en Rotterdam tot succes hadden geleid, werd in Noord-Brabant een grootschaliger initiatief gestart, met steun van het Ministerie van Milieuhygiene. Op 17 mei 1978 werd de eerste glasbak geplaatst. Dit alles leidde ertoe dat in 1993 de modernste glasrecyclingfabriek ter wereld werd geopend met de naam: Maltha Dintelmond. Aangezien de grondstof voor holglas geen keramische materialen mag bevatten, en sommigen de jeneverkruiken in de glasbak deponeren, worden keramische scherven uit het schervenmengsel geblazen door middel van perslucht, bestuurd door een laserliniaal die keramische scherven detecteert. De capaciteit van de fabriek is 330 kiloton/jaar. Een tweede vestiging bevindt zich te Emmen.

In 1999 werd de transporttak van Maltha aan Van Gansewinkel overgedragen. In 2000 hield Maltha op een familiebedrijf te zijn. De aandelen kwamen voor 67% aan Van Gansewinkel en voor 33% aan BSN Glasspack, dat in 2004 werd gekocht door het Amerikaanse concern Owens-Illinois. In 2001 werd te Kaulille de eerste vlakglasrecyclingfabriek ter wereld geopend. De capaciteit bedraagt 180 kiloton/jaar. In 2003 werd het Portugese bedrijf Vidrociclo overgenomen en in 2006 het Franse bedrijf IPAQ. In 2008 verhuisde het vlakglasrecyclingbedrijf van Kaulille naar Lommel en nam de capaciteit toe tot 200 kiloton/jaar. Maltha is vanaf 2017 onderdeel van Renewi.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!